Un român uimit de japonezi

Peste tot pe unde am fost, inclusiv prin marile oraşe, aproape că nu vezi coşuri de gunoi. Sunt rarisirne. Nici măcar, în luxoasele vagoane de cale ferată, de o curăţenie incredibilă. A arunca gunoiul tău intr-un coş public e socotită o treabă dubioasă. În tren, dacă un japonez mănâncă o portocală, scoate o punguţă de plastic, pune acolo cojile i le ia cu el. Când coboară din tren, însoţitorul de vagon stă la uşă cu un sac de plastic, să le ia pungile. Stupoare. Foarte puţini lasă acolo resturile. Spun că e nepoliticos să dai cuiva resturile tale (de obicei, străinii lasă
pungile). De foarte multe ori le duc acasă şi le pun în sacul lor de deşeuri, sortate, desigur. În mentalitatea lor, gunoiul e o treabă intimă, a fiecăruia, trebuie discret rezolvată. Arn făcut pariu cu un coleg că oră de plimbare nu găsim pe jos un muc de ţigară. Si n-am găsit. E o plăcere să trăieşti intr-o asemenea ţară, printre asemenea oameni.

La Tokio, am urcat din greşeală în trenul superexpres spre Hiroşima. Era destinaţia dorită, dar aveam bilet mai ieftin, de expres. Stătearn comod în scaun, când a venit controloarea. S-a uitat la bilet, după care, printr-un gest graţios a ingenuncheat în faţa mea. Am înlemnit! Și a cerut scuze! Mi-a explicat în engleză că am greşit trenul. S-a uitat pe o minusculă tabletă electronică, spunându-mi că trebuie să cobor peste cinci minute, şi peste alte trei voi avea tren, conform cu biletul rneu. Si mi-a restituit biletul, zârnbind, ţinându-l cu arnbele mâini. Si iar şi-a cerut scuze. După care s-a ridicat, a făcut o plecăciune a plecat, cu paşii aceia mărunţi şi graţioşi pe care îi vedem ît filmele lor.

Am intrebat un prieten japonez de ce doamna a îngenuncheat în faţa mea. M-a lămurit. Eu stăteam pe scaun, iar ea voia să-mi vorbească. La ei, a vorbi de sus cuiva este o mare impoliteţe. La fel de nepoliticos este să dai ceva cuiva cu o singură mână. Un lucru se oferă numai cu două mâini.

Chiar dacă e vorba de un bilet de tren.

Adrian Alui Gheorghe, Neamț

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *