Să-mi pun centrală proprie?

Văd că-n ultima vreme a devenit o modă asta cu pusul centralelor proprii. Și din cauza prețurilor crescute în fiecare an, pe 1 ianuarie, ca să ne fie bine cu sarmaua în gât. Drept urmare, mulți migrează de la paușal la centrală proprie.
– De ce să plătesc eu pentru baba aia friguroasă de la 3, care ține aragazul deschis la toate ochiurile și caloriferele toate date la maxim?

Însă dacă stai să pui pe hârtie ce cheltuieli ai cu centrala proprie, parcă îți vine să lași baltă planul ăla, mai ales dacă stai la apartament. Nu-i de ajuns să-ți iei o centrală, ci trebuie văzut exact ce consum ai de apă caldă, de căldură, apoi găsită centrala care să-ți satisfacă pe deplin cerințele. Și-am luat-o și cu termostat wireless centrala. Aruncați un ochi și vă veți convinge.

Apoi îți trebuie un meseriaș care să-ți monteze centrala în casă, nu să vă apucați de unul singur să montați țevile și toate acareturile, crezând că e atât de ușor ca și schimbatul unui robinet. Altfel, știți cum a reușit Kramer să instaleze singur aparatul de aer condiționat?

În primele luni veți sinți cu adevărat ce înseamnă o centrală din punct de vedere al buzunarului. Asta că, pe lângă cele 200-300 lei la întreținere, pe lună de iarnă, mai vin și cele 300-400 lei la rata pentru centrală. Și ca să plătești 600-800 lei pe lună de iarnă, vezi că-i dublu față de vecinii de-au rămas la paușal. Asta pentru că n-ai fost băiat deștept și ai lăsat cumpăratul centralei iarna. În loc să-l cumperi vara… atunci plăteai ca omul 300 lei lunar.

Vorbisem mai demult cu o mătușă care stă la curte. Și mă interesa care ar fi prețurile pentru o casă la curte. Asta deoarece voiam să mă mut la curte. Pentru că am crescut la țară și mi-a lăcut. Și acum vreau să am curtea mea, grădină, să-mi pun singur ceapă, roșii, castraveți, să cresc o găină… Ce-i rău în asta? Așa aș scăpa de vecinii ascultători de manele sau de copiii tropăitori de deasupra, de la etajul 8, care se trezesc dimineața la 6 și-mi scutură tot praful din casă.

Însă mi-a spus mătuși-mea niște prețuri de m-au desumflat. Trebuiau plătite gaze, lemne pentru foc, apă, fel de fel. acasă știam că plătesc întreținerea și gata. Parcă era cu totul diferit față de ce știam eu, copil fiind, de la țară.
Bione, sincer să fiu, la țară luam lemne din pădure, uscături, sau cumpăram, o dată la 3 ani. În rest, nu tu gaze, apa o căram de la fântână (Doamne, ce drum era ăla până la fântână, dar mai ales înapoi…).

Până la urmă, am ajuns la concluzia că se merită să-ți iei centrală proprie. Numai să fii cu băgare de seamă să o cumperi vara, căci iarna te aduce la sapă de lemn.
Succes!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *