Hrana albine la o prisacă model

Într-o vineri seara, Ștefan, un bun prieten, m-a rugat să-i împrumut mașina mea, trebuind să se ducă la bunicii lui, undeva, în sud-vestul României. M-a invitat să vin cu el, urmând să ne întoarcem duminică seara în București. „O să vezi și tu cu ochii tăi ce înseamnă hrana albine la o prisacă model și că albinele sunt vietățile cele mai importante de pe pământ”, mi-a spus Ștefan.

Drumul dura vreo două ore și jumătate, trei. Relația cu Ioana, prietena mea, nu era grozavă. Nu rămăsese la mine peste noapte. A doua zi, l-am lăsat la volan pe Ștefan, fiindcă știa drumul. L-am întrebat de ce zicea că albinele formează specia de viețuitoare cea mai tare.

– N-am spus eu, coane, cercetătorii au numit oficial albinele cea mai importantă specie de pe planetă. Dar și Einstein spunea că omenirea ar mai exista doar 4 ani fără albine.

– Mda, am auzit că mor cam multe albine, de o vreme…

– Da. Există 16.000 de specii de albine, dintre care doar 5% sunt sociabile și trăiesc în roiuri. Albinele pot recunoaște ușor figurile geometrice, așa că apicultorii desenează pe stup, la intrare, diverse forme geometrice, pentru ca ele să-și recunoască stupul mai ușor. Sunt capabile să recunoască și chipurile oamenilor, deci albinele lui îl știu de băiat bun.

Mâncare, sex și moarte!

– Aș vrea să fiu și eu trântor! Sunt bine hrănit, iar eu, în schimb, trebuie să mă culc cu regina. Mâncare și sex, visul bărbaților!

– Nu-i regină, ci matcă. Trântorii n-au o viață foarte bună. Într-adevăr, consumă și trăiesc doar pentru a face matca fericită. La împerechere, endofalusul (penisul) lor se rupe și mor în scurt timp. Împerechearea înseamnă moartea!

– Ha, ha! Nu-i invidiez pe trântorii ăia… Ce mai știi despre albine?

– Multe! O albină e de 20 de ori mai puternică decât un cal, ea reușind să deplaseze pe teren plan o greutate de 20 de ori mai mare decât propria greutate, pe când un cal abia tractează o sarcină egală cu greutatea corpului său.

– E tare, Fănică!

– Pe parcursul vieții, o albină produce între una și 12 lingurițe de miere. În perioada culesului, o lucrătoare trăiește, în medie, 42 de zile, pe când durata de viață a unei regine e de 5-7 ani și e singura care depune ouă. Într-o singură zi, ea depune și 2000 de ouă, care cântăresc de două ori mai mult decât ea.

De ce se îmbracă apicultorii în alb?

– Dar de ce toți apicultorii se îmbracă în alb?

– Albinelor le e frică de alb. Dacă se așază pe zăpadă, mor, din cauza temperaturii scăzute. De aceea apicultorii au costumele albe. Într-un stup trăiesc vreo 60.000 de albine. Ele percep vizual lumea cu o viteză de cinci ori mai mare decât noi.

– Da, ne dau clasă. Dar ce mănâncă albinele?

– Ei, e o poveste lungă. Bunicul meu o cumpără de pe un site interesant cu hrana albine. Mâncarea albinelor trebuie să fie variată și suficientă. Știu că bunicul meu le ia Apifonda – turtă (calup 15 kg).

Apifonda este o pastă gata preparată, folosită pentru hranirea albinelor. Conține un zahăr special pentru ele, format din cristale pure, foarte fine. Apifonda are în compoziție peste 80% zaharoză, zaharide superioare și altele.

– De unde știi toate astea?

– Eh, am mai vorbit cu tataie. Țin minte că le mai dă albinelor Sirop Apifortuna 14Kg. Apifortuna e un sirop obținut din cereale cultivate în Franța. Coloniile hrănite cu acest sirop sunt sănătoase și puternice. Are în compoziție, printre altele, glucoză, fructoză și maltoză.

– Vorbești ca o albină! Am găsit pe telefon apis-blaj.ro!

– Grozav! Notează-mi, te rog, datele de contact!

– Str. Gh Barițiu nr. 32, Blaj, jud Alba (zona industrială, fosta Fabrică Bergenbier)

Telefon: +40-745-582-990 / +40-0758-083-784

E-mail: apis.blaj@gmail.com

E-mail comenzi: comenzi@apis-blaj.ro

E-mail facturi: facturari@apis-blaj.ro

– Acolo sunt prețuri mici și vreau să le fac o surpriză bunicilor. Să vedem ce le lipsește albinelor.

A fost un weekend plăcut, deși l-am petrecut fără Ioana. Nu voiam s-o sun, ca să fiarbă un pic, dar mi s-a făcut dor de ea. Am sunat-o și era supărată. I-am spus că-mi petrec sfârșitul de săptămână cu o persoană dragă mie, la bunicii acesteia. Ioana m-a întrerupt:

– Aha, spune-i lui Ștefan să-mi trimită un borcan cu orice fel de miere!

– Vino duminică la mine, să-l iei!

– Ha, s-o crezi tu!

Iarna, albinele au nevoie de cel puțin două zile pe sezon, în care să iasă să-și facă nevoile și să-și curețe stupul de albinele moarte. Altfel, stupul n-ar supraviețui, chiar dacă ar exista destulă hrană. Trebuie ca în acel sezon să existe cel puțin două zile cu temperatura de minim 12 grade, minima pe care o pot suporta. Cea mai veche albină a fost găsită în Myanmar, conservată într-o bucată de chihlimbar. Are o vechime de 10 milioane de ani. Mierea nu expiră niciodată, doar se zaharisește, rămânând comestibilă. Expresia „lună de miere” vine din folclorul țărilor nordice, când proaspeții miri beau timp de o lună câte o ceașcă de mied pe zi, băutură îndulcită cu miere.

Totul a început în anul 1991, ca o afacere de familie, din dorința de a veni în spijinul apicultorilor. Mates Victor, profesor de fizică, a pus bazele acestei afaceri, mică la început, dar care a crescut odată cu trecerea timpului. Până în anul 2011, comercializam ambalaje pentru miere, de la borcane până la butoaie, dar și produceam faguri din ceară. În aprilie 2011, am preluat distribuția produselor Lyson pe piața românească, pentru a putea oferi apicultorilor toată gama de echipamente și utilaje apicole necesare dezvoltării unei stupine. În prezent, la Blaj, în inima Transilvaniei, se află cel mai mare depozit de echipamente și utilaje apicole din România, drept urmare, în 2013 și 2016, APIS SRL, a primit premiul pentru cel mai mare distribuitor din Europa al companiei Lyson.

Acum, importăm produse din peste 10 țări, din Europa și nu numai, cum ar fi: Grecia, Mexic, Polonia, Serbia, Slovenia, Ungaria, iar în România avem peste 50 de colaboratori. Apifonda – 70 lei este o turtă energetică pentru albine în calup de 15 kg, produsă în Germania din zahăr praf cu granulația cea mai fină (1/100 mm). Turta Api-Vit proteic, 1 kg – 8,50 lei. Vitaminele,mineralele,extractele vegetale și profilul complet al aminoacizilor prezenți fac produsul API-VIT Proteic din zahăr invertit să fie hrana perfectă și completă pentru nevoile nutriționale ale familiilor de albine în perioade critice dezvoltării acestora.

Datorită compoziției și a modului de ambalare, API-VIT PROTEIC din zahăr invertit se menține ca pastă fină și semisolidă timp îndelungat, chiar și după îndepărtarea ambalajului.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *