Unde se pot găsi hidrofoare cu un preț convenabil?

Costel, vărul meu mai mare cu doi ani decât mine, e instalator. Atunci când ne vedem, aproape invariabil, discuția noastră se rezumă la teme profesionale. De altfel, lui Costel nici nu-i place să vorbească despre sine, ci despre serviciul lui. Crede că numai asta îl poate defini ca om acum, când e în floarea vârstei. M-a vizitat zilele trecute și, ca de obicei, mi-a povestit câte ceva despre jobul său de instalator. Cu această ocazie, am aflat unde se pot găsi hidrofoare cu un preț convenabil.

Atent, ca de obicei, vărul Costel, a adus cu el niște “combustibil” sub forma unor cutii de bere. L-am invitat în living, dar am ajuns aproape imediat în bucătărie, locul de fumat din casă, unde ne-am băut cafeaua și am fumat pe-ndelete. După ce am comentat puțin starea de sănătate a unchiului Paulică, bineînțeles, Costel a deviat discuția spre serviciul lui.

Acum trebuia să suplinească lipsa a doi colegi de serviciu: unul era bolnav, iar celălalt plecase din țară, să lucreze prin alte zări. Din acest punct al discuției, era foarte ușor să abordăm problemele complexe cu care se confruntă zilnic un instalator. Sincer, nu mă dau în vânt după astfel de subiecte de discuție, dar Costel avea darul de a face dintr-o temă banală o poveste atragătoare. Și apoi, fiind mai mare decât mine, încă îi păstram un respect deosebit, la fel ca în copilărie.

Pe Costel îl frământa problema unui hidrofor pentru un bloc cu multe etaje. Ei bine, niciodată nu mi-am pus întrebări legate de funcționarea unui hidrofor, despre care nu știam decât că este o instalație care asigură presiunea necesară în rețeaua de distribuție a apei.

– Știi, instalația asta mecanică trebuie să împingă apa din conducte la înălțime, spuse doct Costel.

– Așa… Și tu ce trebuie să faci, Costică?

Vărul meu goli o cutie de bere, plescăi ușor și răspunse, mototolind cutia:

– Nu mare lucru, la prima vedere, să-l montez și să-l pun în funcțiune…

– Deci nu-l înlocuiești pe cel vechi?

– Nu, băiete, e vorba de un bloc nou-nouț. Dacă era de înlocuit, era simplu: vedeam de care era și cumpăram un hidrofor ieftin și bun, identic sau apropiat de cel vechi. Dar, vezi tu, în situația asta, trebuie mai întâi să consult planul de instalații al blocului. Și, fiindcă m-am izbit de proiectări anapoda, verific dacă hidroforul recomandat e potrivit pentru blocul ăsta…

– Și adică refaci calculele? îl întrerupsei eu, uimit.

– Eh, refac calculele, răspunse Costel. Nu-i nevoie, dar fiindcă m-am tot lovit de astfel de lucruri, “miros” dacă s-a strecurat vreo greșeală sau nu. De obicei, nu sunt probleme, dar nu pot lăsa lucrurile fără să le verific. Un maistru bătrân mi-a spus să nu-mi bat capul, că nu eu răspund, dar tot îmi fac probleme.

– Meseria-i meserie, concluzionai eu.

– Așa-i, aprobă Costel. Tot e bine că știu un magazin online serios de unde să procur un hidrofor cu raportul calitate/preț foarte convenabil.

– De ce să procuri? Ce, tu faci și aprovizionarea?

– Asta am spus și eu, dar dirigintele de șantier ne zorește. Nu știu cum se face că întotdeauna suntem în urmă cu lucrările.

– Așa că faceți și munca altora…

– Exact! Vezi, de asta spun că lucrurile nu sunt atât de simple cum par.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *