Terminator Genisys – excelent dar fără scânteie

De vineri a apărut în cinematografele din România, mulțumită RoImage 2000, a cincea peliculă din seria Terminator, numită Genisys.
Un film pe care multă lume l-a așteptat cu sufletul la gură și pe bună dreptate. După ce Terminator 4 a fost un eșec din cauza lipsei lui Schwarzenegger, acest ultim film se voia să fie ceva extraordinar, nemaivăzut, nemaiîntâlnit.
Povestea spune viața lui Kyle Reese, Sarah Connor și a lui Tataie, un robot T-800, model trimis în trecut s-o apere de Sarah Connor. Aceasta îi spunea tataie, deoarece robotul îmbătrânea, cam arătându-l pe Arnold în postura adecvată. A unui om de 67 de ani.
Explicația a fost una destul de simplă și L.M.C. (la mintea cocoșului). Robotul este acoperit cu piele umană, care, cu timpul, îmbătrânește. Pac, cu asta a închis gura tuturor. Drept urmare, din cauza îmbătrânirii fizice (pe lângă uzura morală) a robotului, pe când acesta încărca un încărcător cu cartușe, i s-a blocat mâna, scăpându-i tot pumnul de gloanțe. A dres-o repede cu doi pumni în masă până a crăpat-o: “Old, but not obsolete“.

Aici a fost o chestie pe care n-am înțeles-o. Sarah Connor și Kyle Reese au plecat în viitor, lăsându-l pe Tataie să ia calea cea grea, vreo 30 de ani, timp în care acesta s-a înarmat până în dinți pentru a-i ține piept celui rău. Care, ăla rău, e chiar John Connor! Fusese transformat la nivel celular de un program ca un virus, transformându-l în ceva foarte anapoda, imposibil de oprit. Dacă ați văzut Lucy, devenise o entitate d-asta inimaginabilă, greu de înțeles.

Ce n-am înțeles eu a fost cum de în 30 de ani, Tataie n-a avut timp să umple încărcătoarele alea cu gloanțe? Avea cartușele pe masă, s-a apucat cu Kyle să le introducă în încărcător. Asta ca să arate puțin cum le era și ajutor și prieten și, uneori, părinte protector.

Și revin la numele de Genisys. Era un program, o aplicație foarte mișto, care cupla telefonul cu televizorul, cu tableta, cu smartwatchul, făcându-ți viața mai ușoară. cum naiba au trăit bieții oameni câteva mii de ani fără aplicația aia, nu știu. Însă, asemănarea între aplicația Genisys (care făcea ca roboții să omoare oamenii) și google mi s-a părut deloc de neadus în discuție. Gândiți-vă singuri la asta. Bine, Google încă n-a dat semne că vrea să distrugă omenirea, însă mai știi care-i scopul final?

Filmul a fost excelent din punct de vedere al efectelor speciale, ale acțiunii, însă parcă i-a lipsit “acel ceva” pe care l-a avut Terminator 2. Nu știu dacă a fost geniul lui Cameron la mijloc, cert este că finalul m-a cam dezamăgit. E cu happy end, e foarte OK, lumea e salvată, Sarah și Kyle sunt bine merci, dar ceva lipsește. A fost cât pe ce să mă facă să plâng și acest film, la fel ca 2-ul. Însă… n-a fost cazul. I-a lipsit scânteia aia de geniu pe care o așteptam.

Puse cap la cap, filmul nu trebuie ratat, este un film plin de acțiune, de Arnold, ca-n fiecare Terminator, un film exact cum trebuie să fie.

Ca părere personală, din cele 5 filme ale seriei, lista stă-n felul următor:
2 – Judgement Day
3 – War of Machines
5 – Genisys
1 – Terminator
4 – Salvation
Terminator_1525028c

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *