Rochii, rochițe, rochicioare

caragiale-cu-fiul-sau2Pe vremuri, prin 1800 și băieții purtau rochiță. Dacă ne aducem aminte de descrierea lui Hagi Tudose: “era cuminte, nu rupea rochița“.
Îmi veți spune că-i figură de stil. Atunci vă arăt poza lui Caragiale, cu fiul său, Matei.
Iată ce fustiță frumoasă. după moda cu fustiță, a apărut moda cu pantalon scurt. Purtau băieții pantaloni scurți și iarna. Și nu vorbesc de vreo influență germană, cu lederhosen, cum nu vorbesc și de fustița aia ca fiind vreun kilt scoțian.

Apoi moda a reintrat pe făgașul normal. Au început și băieții să poarte pantaloni lungi. Nu vă gândiți că până prin 1900 niciun român nu avea nădragi până la glezne. Mai țineți minte povești cu dacii și romanii? Ei bine, cum romanii nu aveau pe ei decât sandale, fustă! și ceva armură, așa bine aveau dacii pe ei pufoaică, cămașă, nădragi lungi și opinci.
Parcă-parcă încep să-l cred pe ăla de-a zis că primul popor a fost cel român, acum 10.000 de ani, pe teritoriul actual.
Și cum mie-mi place să cred că mă trag din dac, vă dați seama că nu accept explicațiile cu romanii și fustițele lor.

Fustele, clar sunt pentru femei. Și scoțieni, însă la ăia e port popular etc., nu mă bag în discuție.
Însă, în România, încă, fustele sunt exclusiv pentru femei. Acum o săptămână am fost cu soția la mare. Și după ce-am despachetat o văd nervoasă. Își lăsase acasă rochița ce plajă. Nu-și luase la ea decât una din acele rochii de seara pe care i le cumpărasem de ziua ei.
Așa că, hai prin magazine, că-i Mamaia plină, să cumpărăm rochiță de plajă și casă. Am intrat în câteva magazine și ne-am luat cu mâinile de cap. Niște prețuri de nu-ți venea să crezi. Până la urmă i-am luat o rochiță de plajă, ceva model egiptean, verde, foarte drăguță.

Atât de mult îi place rochița, încât acum vrea s-o poarte și prin oraș!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *