Proteinele și masa musculară

Produsele pentru masa musculară se numesc gainerele și asigură masă musculară de calitate şi sporesc forţa. Acestea conțin calorii, proteine și carbohidraţi în cantități mari. Există destul de multe produse pentru mărirea masei musculare. Folosirea acestora este recomandată sportivilor, culturiștilor, care au un aport ridicat de calorii, având rolul de creștere a masei musculare.

În afară de folosirea acestor produse, e nevoie şi de un plan de antrenament și de o alimentație corectă. Este necesar să ştim: nu este posibilă creşterea masei musculare, fără creșterea minimală a grăsimii corporale.

Tipuri de produse pentru creşterea masei musculare
Aceste produse conţine în general 7-30% proteine şi 65-85% carbohidraţi. În cele mai bune produse, baza proteinelor este proteina din zer. Cele mai slabe proteine sunt făcute din proteine vegetale (cum ar fi soia), cele un pic mai bune sunt facute din lapte și din ouă, dar cel mai bun este gainerul care are la bază proteina din zer.

În cazul carbohidraţilor e important ca rata zahărului să fie cât mai mică. În general, considerăm că sunt mai buni carbohidraţii complecși, de exemplu, maltodextrina. Aceste produse nu trebuie să conţină grăsimi, dar în cazul în care totuși conțin, e important ca rata grăsimilor săturate să fie cât mai mică.

Un gainer e de obicei mai scump, în cazul în care conţine proteine de calitate mai bună, dar e importantă şi rata nutrienţilor. În produsele de calitate găsim și alte ingrediente: vitamine, minerale, aminoacizi, energizanţi etc. Produsele care conţin 15-20% proteine sunt pentru începători. Pentru intermediari e recomandat un produs ce conține 20-30% proteine.

Gainerele sunt folositoare pentru creșterea masei musculare, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, dar trebuie menționat că există rezultate notabile numai pe lângă antrenamentele intense, sistematice și alimentația adecvată. Să nu se creadă că aceste produse sunt magice. Nici măcar medicamente nu sunt, ci numai nutriente concentrate, de înaltă calitate (proteine, aminoacizi și carbohidrați) care hrănesc masa musculară și ajută la refacerea mai rapidă de după antrenamente.

Suplimentele nutritive și creșterea masei musculare
De reținut că proteinele stau la baza alcătuirii tuturor celulelor și țesuturilor din corpul uman, fiind niște macromolecule formate din lanțuri de aminoacizi unite prin lanțuri peptidice.  Acestea pot fi de origine animală (carne, pește, lapte, ouă) sau vegetală (cereale și leguminoase). Există o legătură directă între proteine masa musculara și culturist.
11011

Proteinele de origine animală sunt complete, de calitate premium și conțin toți aminoacizii esențiali, iar proteinele de origine vegetală sunt incomplete, de calitate inferioară și nu conțin unii aminoacizi esențiali. Proteinele joacă un rol important în buna funcționare a organismului, necesarul pentru un adult fiind de 1g/kilocorp/zi, iar în cazul sportivilor de 2,2 g/kilocorp/zi.

Pentru un culturist, suplimentele asigură surse de proteine de calitate care se absorb rapid, pe care organismul le asimilează ușor și îl aprovizionează rapid cu acea cantitate de aminoacizi de care musculatura are nevoie. Asigură minimum 30 de grame de proteine.

Conține carbohidrați simpli care se absorb rapid (de exemplu, glucoza) sau amestecuri de carbohidrați care sunt ușor de digerat și care sunt imediat disponibile pentru ca organismul să aprovizioneze rapid depozitele goale de glicogen. Conține proteine și carbohidrați în procent aproximativ egal, iar ambele tipuri de nutrimente asigură calitatea optimă și cantitatea corespunzătoare.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *