Parametri de avut in vedere la alegerea motorului electric

Aplicatiile in care sunt utilizate motoarele electrice sunt foarte diverse. Tinand cont de aceasta diversitate si de optiunile avute, trebuie ca de fiecare data alegerea unui motor electric sa tina cont de anumiti parametri. O scurta prezentare a acestor parametri va ofer in continuare, pentru ca, de fiecare data, sa alegeti cel mai bun motor electric pentru aplicatia dorita.

Primul dintre aspectele de care trebuie tinut cont este reprezentat de sarcina sau cuplul necesar pentru aplicatia dorita. Exista diverse tipuri de sarcini, astfel motoarele electrice se adapteaza cerintelor. Sarcina poate fi una de tip constant – cazul benzilor transportoare sau cel al scarilor rulante, mai poate fi de asemenea o sarcina care cunoaste usoare variatii – spre exemplu la compresoare, sau cazul morilor, unde in perioade scurte de timp variatiile de sarcina sunt foarte puternice. Astfel, trebuie ales motorul electric care sa indeplineasca cu succes misiunea de a invinge sarcina maxima.

Inertia sarcinii de infrant reprezinta un alt element primordial in alegerea motorului electric potrivit. Aplicatii care sa necesite un cuplu mare de pornire exista – este cazul ventilatoarelor industriale cu rotoare de dimensiuni mari, cazul morilor de grau sau al unor tipuri de pompe. Pentru astfel de aplicatii sunt necesare motoarele cu un cuplu mai mare la pornire.

Timpul de functionare si numarul de porniri in interval de o ora reprezinta alti parametri de avut in vedere la alegerea motorului electric. In majoritatea cazurilor, functionarea continua are cel mai ridicat grad de eficienta. Pornirea este urmata de o perioada indelungata de activitate, timp in care se stabilizeaza si temperatura motorului electric. Elementul ce ridica astfel probleme este reprezentat de pornirile multiple si de functionarea intermitenta. In astfel de cazuri izolatia si bobinajul pot avea de suferit, iar timpul redus de functionare nu permite o racire eficienta, o stabilizare a temperaturii. Pentru asemenea situatii, de preferat este sa se aleaga motoarele electrice supradimensionate, care sa faca fata multiplelor opriri si functionarii intermitente fara ca bobinajul sa cedeze.

Nu in cele din urma, mediul in care va actiona motorul electric necesita o atentie deosebita. Exista medii corozive, situatii in care functionarea motorului are loc in medii cu temperaturi ridicate sau grad de umiditate si praf peste limitele admise. In astfel de cazuri vor fi achizitionate motoare electrice cu protectii suplimentare, cu sisteme de racire suplimentare si chiar cu bobinaje speciale.

Toate aceste elemente, si nu neaparat pretul, vor determina cea mai buna solutie prin alegerea motorului electric pentru aplicatia vizata. In caz contrar, singurul rezultat va fi o investitie temporara, intrucat daca nu se tine cont de aceste elemente, vor aparea defectiunile.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *