Optimizarea jocurilor video

Optimizarea jocurilor video, o bătaie de cap în rândul gamerilor de ocazie

Jocurile video ocupă ceva timp din viața tinerilor. Unii spun că-i pierdere de timp și că nu te ajută cu nimic. De fapt, jocurile video îmbunătățesc vederea față de un non-gamer și dezvoltă anumite abilități utile. Da! Ați văzut bine! Un gamer vede de două ori mai mic față de un non-gamer, asta spun cercetătorii elvețieni după niște teste amănunțite.

O mare dilemă întâlnită de un gamer face referire la optimizarea jocurilor video. Nu toți au PC-uri scumpe, cu piese de clasă înaltă. Majoritatea au PC-uri de clasă medie sau chiar de clasă scăzută spre medie. Cu toate acestea, configurația PC-ului nu e problema când vine vorba rularea unui joc, ci profesionalismul dezvoltatorilor de jocuri.

Mai jos aveți un top 5 dezvoltatori buni și slabi când vine vorba de optimizarea jocurilor video. Slaba optimizare se poate datora lipsei de profesionalism sau marketing-ului ieftin în scopul de a achiziționa piese performante și scumpe. Cerințele oficiale afișate la fiecare joc, nu sunt altceva decât marketing.

Cei mai buni 5 dezvoltatori la capitolul optimizare sunt: Codemasters (Dirt 3, Grid), Capcom (Devil May Cry), Konami (PES, Metal Gear), Square Enix (Hitman), 2K Games (Borderlands, Bioshock). Personal, am reușit să rulez aceste jocuri la detalii înalte, fără AA (antialiasing), dar cu o rată de minim 30 FPS, în ciuda cerințelor uriașe.

Cei mai slabi 5 dezvoltatori la capitolul optimizare sunt: Ubisoft (Assassins Creed IV, Ghost Recon Online), CD Projekt RED (The Witcher 2), Rocktar Games (GTA IV), 4A Games (Metro 2033), Volition (Saints Row IV).

Cum optimizez jocurile video pentru performanțe optime?

Dacă dezvoltatorul are un joc optimizat sau nu, există modalități pentru a rula jocul și de a te bucura de storyline, evident, fără grafică prea grozavă. Scurt și la obiect. Calitatea texturilor, anisotropic, vsync sunt cele care mănâncă cele mai puține resurse din placa video. Antialiasing, shadow (de orice fel), dynamic lights, tesselation, SSAO, HBAO și celelalte setări mănâncă enorm din placa video, scăzând dramatic rata FPS. Setările diferă și de tipul de placă video. Plăcile video cu DX11 au multe setări grafice, dar asta nu înseamnă că le și controlează cum trebuie.

Pentru o experiență optimă, jocul trebuie să ruleze cu minim 30FPS.

 

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *