O chestie bună în UE – nu avem nevoie de pașaport!

Printre puținele chestii bune pe care le-a făcut UE este trecerea dintr-o țară în alta, în majoritatea Europei, fără viză, pașaport sau alte acte, doar cu buletinul. Știu că sună a reclamă veche și mult prea difuzată, însă ăsta e adevărul.
O parte mai puțin bună la toată trebușoara asta este și ușurința cu care se pot transfera peste graniță diferite produse, din ce în ce mai puțin legale. De exemplu, contrabanda cu țigări e în floare. Asta pentru că, la vamă, nu te pune să-ți înșiri conținutul genții de voiaj pe jos, să vadă dacă între slipi și termosul cu cafea n-ai ascuns și-un revolver sau un cartuș de țigări netimbrat. Știu că te prind doar dacă ești știut ca și contrabandist, te comporți ciudat sau ești dat în gât de oameni “binevoitori“. Altfel nu-mi explic cum găsiseră vameșii într-o Dacia Logan vreo 30 de kile de aur, ascuns în uși, roata de rezervă și rezervor.

Mă rog, să revenim la lucruri mai frumoase decât produsele de speculă, care pot intra în țară destul de ușor.

Îmi aduc aminte când am fost plecat în 2013 în Bulgaria. nu-mi vine să cred că au trecut doi ani de atunci. Parcă a fost ieri. Sau a fost anul trecut? Efectiv nu-mi dau seama. cică lecitina asta te ajută la ținere de minte. nu știu cum naiba țin minte chestii nefolositoare de acum 30 de ani, însă chestii folositoare de acum 2-3 zile nu, oricât m-aș chinui.

În Bulgaria ne-am dus cu un super autocar. Sincer să fiu mă aștepram să fie un autobuz din ăla de prin anii 80, care mai mult de 60 km/ h și ăia prinși la vale, dar m-am înșelat amarnic, din fericire. Asta deoarece am fost cu Nick Trans, care promitea cele mai mici tarife transport international. Și-au avut dreptate.
PE transport am dat atât de puțin încât am făcut un calcul când ne-am reîntors acasă. Consumasem aproximativ 700 lei, cu transport cu tot în Bulgaria, 6 zile, iar în Mamaia, cu masă, hotel și drum asigurat, cheltuisem, cu doar o lună și jumătate înainte aproape 1.000 de lei.
Deh, Mamaia, unde numai spuma cremelor vine. Nu că m-aș fi dus eu acolo neapărat (la naiba, fiind cazați la ultimul hotel, către Năvodari), dar acolo a găsit nevastă-mea bilete prin sindicat.

Anul acesta am zis să luăm o pauză de mare și plecări, ne-am făcut concediul în București și la țară. Însă la anul i-am promis că-o duc la munte, unde-i place ei mai mult. Atât că va trebui să găsesc undeva o stațiune de munte foarte călduroasă încât să pot să mă bălăcesc și în vre-o piscină sau ștrand. Voiam să merg în Herculane, însă am înțeles că orașul ăla e mort deja, din nefericire. Și e foarte păcat, mi-am făcut acolo niște vacanțe de neuitat, acum 20 de ani…
Însă văd eu până la anul de ce bani fac rost pentru concediu. Știu că am transportul în condiții excelente asigurat, deci de-o grijă mă scap. Rămâne cazarea (dacă-s băiat deștept și caut de pe acum, găsesc și asta ieftină) și mâncarea. Păi pe aia se vor duce grămezi de bani. Pe pizza, sucuri… Mă, la munte n-am văzut nicio șaormerie! De ce oare?
Nicktrans-61

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *