Nuntă în cort? Ba bine că nu!

Dacă ne gândim la o nuntă în cort, ne ducem cu gândul la vreo nuntă țigănească. Asta deoarece nu suntem noi foarte deprinși cu locațiile cu adevărat bune pentru o nuntă de vis.
Am văzut pentru prima dată o nuntă “la cort” acum vreo 30 de ani. Eram la țară, nunta s-a ținut pe câmp. Multă lume, a venit jumătate din sat, s-au ținut hore, geamparale, lăutari, DJ, jocuri de lumni, un spectacol în adevăratul sens al cuvântului. Ce să faci, mirii și-au permis. erau printre cei mai înstăriți din sat, numai eu aveau 3 tractoare, 20 de vite etc. Erau vreo 4 frați care trăiau în casa bătrânească. Și care cum se însura, își aducea nevasta acasă. Și uite așa, fiecare cu bucata lui, însă știu că pe vremea aia, chiar se aveau ca frații. Ba chiar și când sora loc, mezina familiei, s-a măritat, bărca-su a venit să locuiască acolo. Tinerii aveau serviciu la Severin, două nurori lucrau și ele, iar de casă aveau grijă bătrânii (în putere pe vremea aceea) și celălalte nurori. Bun, să revenim la cortul de nuntă. Atunci nu exista www.tentevent.ro de unde să-ți comanzi cort profesional de nuntă, ca acum. Atunci, fiecare cum putea.
Tented-Wedding-Reception-600x439

Se luaseră mese și scaune din sat, plus fețele de masă, se îmbrăcaseră scaunele frumos (o noră lucra la nuș ce țesătorie și venise special pentru nuntă cu vreo 100 de kilograme de pamblici colorate) și totul era aranjat ca la carte. Atâta însă că vremea parcă nu voia să țină cu însurățeii. Și s-adunaseră niște nori nori negri, de bătrânii satului își făceau cruce, crezând că vine Potopul.

Și toată lumea din sat a pus mână de la mână să facă un acoperiș ceva, ca să poată țină cei 200 de nuntați, plus muzicanți, plus de toate. Și nu știu cum au reușit ăștia să tragă și-n câteva ore au făpcut un cort de toată frumusețea, în câmp.

Acum, să explic și cum era câmpul ăsta. Era pus exact în josul casei bătrânești. Imediat după gard era drumul pe care mergeau oamenii (și vitele, evident), iar mai jos, câmp cât vezi cu ochii, cu floricele (și acum îmi aduc aminte de maci, floarea soarelui pitică și… floarea țigăncii!)
Și acolo, pe locul ăla, în plin câmp, s-au pus oamenii să ajute la construirea unui cort uriaș, în care să se țină nunta. Ați văzut filme în care mormonii, cu bărbi, pălării și costume se ajută unii pe alții la ridiarea unui hambar? Treabă de e gata, de regulă în 2 zile? Exact așa era pe vremea aceea la țară. Oamenii se ajutau unii pe alții.
S-au făcut găuri, s-au pus stâlpi, s-a ridicat un acoperiș cât ai zice pește. Și toată construcția a fost acoperită cu nylon. Mirele făcuse rost de nylon, nu știu de unde, chestia era că l-a trimis pe un frate la Severin cu mașina cu remorca după, și s-a întors ăla cu vreo 3 baloți de plastic, arhiduficienți pentru a înveli toată construcția de lemnt de vreo 3 ori. S-au dat găuri apoi pentru ferestre, să nu ne sufocăm înăuntru, s-au strâns mesele, scaunele, masa mirilor, aranjamente tot. așa că, pe la orele 14 ale amiezii, toată treaba era gata. A venit popa, cu ochii ba după sticlele de vin, ba după nașă, a ținut slujba, s-a mâncat și s-a veselit jumătate de sat.

Dar, de atunci, pe cât a evoluat tehnologia, pe atât a involuat relația dintre oameni…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *