Moare presa scrisă?

Una din întrebările foarte la modă este aceasta: De ce moare presa scrisă?

Și să încerc să explic ce și cum. Citeam mai demult x bloguri ceremonia de înmormântare a lui Iurie Darie. Să mă ierte Dumnezeu, dar nesimțire mai mare n-am văzut/ auzit de când sunt eu pe lume. Să scrii ce face fiecare, cum se scarpină în fund, fapt nu tocmai frumos, mai ales la o înmomântare, cum nuș ce actor și-a aprins o țigară. Alt fapt care nu e voie, mai ales lângă biserică.

Băi, dacă la asta s-a ajuns cu presa scrisă, mă rog, presa tipărită, păi e clar de ce moare și ea. Dacă numai titluri de genul “N-o să-ți vină să crezi“, “Rămâi prost” etc.

S-a transformat de la scrisul alb negru la scrisul color. Apoi unii inteligenți au avut ideea să facă pozele din ziar 3D, și citeai ziarul cu ochelarii ăla hazlii pe nas. Cea mai mare idioțenie posibilă.

Presa scrisă se transformă. Unde e prin de e-book readere.

O tabletă d-aia pe care nu poți face nimic, decât să citești. Nu poți să dai un telefon de pe ea, nu poți să vezi ce poze și-a făcut gagică-ta în baie și le-a pus pe feisbuc după aia, nu poți să joci un Angry Birds, ceva. Nu, poți doar să citești niște text. Fără nicio poză. Mă, cu un ziar poți să faci mai multe. Ca și cu o carte.
Ziarul îmi place să-l iau cu mine peste tot. Fără să i se termine bateria.
– Să merg cu el la WC dacă vreau. Să-i pot rupe o foaie de politică la nevoie.
– Să aprind focul în soba aia de la țară. Căci e frig și am nevoie de căldură.
– Să-l fac sul să dau după muște cu fata de la pagina 5.

Mie îmi plac ziarele, mai ales că am lucrat în domeniu. M-a fascinat întotdeauna istoria presei tipărite. Însă din cauza internetului, putem declara că presa moare. Însă nu-i cazul să-i luăm încă ceva cruci de marmura, deoarece presa SE TRANSFORMĂ. Din presă scrisă pe foaie, avem presă scrisă pe foi de internet, pe site-uri cu multi cititori.
Nu mai ai bucuria unui ziar pe care pui mâna, în schimb nu mai trebuiește să plătești lunar abonament doar pentru ziar. Acum, în baza abonamentului la internet, ești conectat cu toată tehnologia din jur. așadar, dacă vrei știri, ai știri. Vrei să vezi pisici? Deschide puțin facebookul. Vrei filme cu Van Damme? Găsești și pe alea de nu le-ai văzut când erai mic. Însă cred că ziarul în formatul pe care-l știam cu toții va reveni. Moda revine. Și dacă tot vor reveni niște chestii, abia aștept să revină anii 90…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *