Mândru că-s român!

Mai este cineva mândru că e român? Probabil puțini, iar numărul lor e-n cpntinuă scădere. Asta din cauze știute și pe care nu le enumăr aici.
Pe vremuri (da, “pe vremea mea“), era o mândrie să fii român. Aveai o țară bogată, aveai un nume în Europa, în lume. Echipa ta de fotbal ajungea pe un onorabil loc 5 mondial, echipele de gimnastică fete spulberau orice chinezoaice, orice americance, ba chiar și pe dopatele rusoaice.
Și că tot am ajuns la sport, acum suntem mândri de Simona Halep. Nu ne mândrim neapărat că suntem noi român, ci că e ea de-aceeași naționalitate cu noi.
Țin minte că acum câțiva ani văzusem că un înotător român (îmi scapă numele său acum), a ajuns pe locul 4 sau 5 mondial, asta după ce s-a antrenat, sărind… pe cartoane și bureți, nicidecum în apă!
Asta pentru că nu avem (nu mai avem) bazine olimpice, acestea fiind lăsate în paragină. Că parcă o costa 700 lei un metru cub de apă!
Cu toate neajunsurile, sportivii români se chinuie să aibă rezultate. unii, reușesc, în ciuda tuturor piedicilor. Vă dați seama ce rezultate de excepție am avea dacă s-ar injecta măcar 10% din bugetul americanilor sau rușilor în sport?

iiAvem o țară frumoasă (gurile rele ar continua, ca un banc, “păcat că-i locuită“). Nu întotdeaua sunt oamenii de rând de vină. Pot admite doar că suntem leneși, nu proști sau recidiviști, după cum ne văd europenii, care, altă dată, ne priveau cu respect.

Poate ar trebui să facem ceva să ne recâștigăm respectul în fața lunii. Un proiect interesant îl au cei de la RomanianLabel, care a făcut un magazin online de ii romanesti. Chiar foarte frumos gestul lor. Aștept cu nerăbdare și costume populare întregi. Costume pe care, din păcate, mai avem foarte puține. Doar prin unele părți aceste veșminte se poartă zilnic, nu doar de ocazii speciale.
Ar trebui ca orice român mândru de strămoșii lui să aibă un costum popular în casă. Și cum ținem pasul cu avântul tehnologic, avem și magazin ii romanesti, la “botul calului“. Adică la un click distanță. Acum parcă știu ce cadou să-i fac soției de ziua ei…

Dacă noi nu ne păstrăm datinile, ce speranțe să avem de la copiii noștri? Deja au rezultate catastrofale la examene, în ciudat atâtor tehnologii “benefice” care ne împresoară.
Ce e de făcut? Parcă mi-aș dori să punem iar mâna pe bici să facem orine în țară. Însă mulți m-ar considera nebun, poate chiar un “element destabilizator

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *