Mai e profitabilă publicitatea în presa scrisă?

BeeMan209Unul dintre prietenii mei, Florin, are mulţi stupi şi şi-a dezvoltat o mică afacere de familie cu miere şi alte produse apicole. Mi-a explicat cândva câtă muncă presupune apicultura şi m-am lămurit că nu-i deloc floare la ureche. Nu înseamnă că dacă ai câţiva stupi şi câteva mătci, albinele vor face toată treaba. Florin e din Craiova şi ar vrea să-şi comericalizeze produse apicole în sudul şi sud-vestul ţării. Datorită lui, am ajuns să mă întreb dacă mai e profitabilă publicitatea în presa scrisă.

Albinăritul e o ocupaţie străveche şi, dacă n-ar exista răsplată pe măsura muncii şi pasiunii depuse, nu s-ar mai încumeta prea mulţi oameni să se apropie de acest domeniu. Sigur, eşti mulţumit atunci când vezi roadele eforturilor tale, dar dacă n-ai câştig din asta, te orientezi spre altceva. Albinăritul în sine e doar o parte din afacerea lui Florin. El trebuie să-şi vândă marfa. Cu o tarabă în piaţă nu face mare lucru. Trebuie ca marfa lui să fie văzută de câţi mai mulţi oameni. Aşa că s-a gândit să-şi facă reclamă.

Exact pe tema asta am, discutat zilele trecute, când a trecut cu treburi prin Bucureşti. Mi-a telefonat şi mi-a spus că are vreo două la dispoziţie şi e în apropierea locuinţei mele. Fireşte, l-am invitat la mine. Florin e un tip direct, pragmatic. Mai întâi vrea să-şi rezolve problemele şi abia apoi să stea de vorbă. Aşa a făcut şi acum. Şi-a deschis o cutie de bere din cele şase pe care le adusese şi şi-a aprins o ţigară, după care mi-a spus:

– Ştiu că tu ai fost multă vreme ziarist şi m-am gândit că mai ştii unele lucruri. Vreau să fac reclamă pentru mierea şi celelalte produse apicole pe care le obţin. Acum am mulţi stupi, care îmi aduc multă marfă. Uite, ţi-am adus şi ţie două borcănele cu miere din flori de tei, un fagure şi altele.
– Îţi mulţumesc, Florică, le primesc cu bucurie. Ştii cum e cu calul de dar, însă eu am o preferinţă aparte pentru mierea de mentă. Când o să faci aşa ceva?
– Mentă? se încruntă el. Mda… Deci izmă, poate, mai la toamnă, nu acum, nu-i sezonul potrivit. Dar s-ar putea să am aşa ceva prin trimestrul trei, însă nu ştiu precis. Da’ spune-mi, te rog, cum îmi vând eu marfa? Şi am destulă… M-am gândit să-mi fac reclamă pe plan local, mai aproape de casă.
– Păi nu te-a gândit rău, că doar reclama e sufletul comerţului. Îţi poţi face reclamă şi în blogosferă. De altfel, există câţiva bloggeri cu marfă ca a ta. Organizează concursuri, ca să se facă mai cunoscuţi decât sunt, se mişcă, nu stau să aştepte clienţii, le ies în întâmpinare…
– Ştiu, n-au decât să-şi facă, mă întrerupse Florin, stingându-şi ţigara. E loc sub soare pentru toată lumea. Ăsta-i un alt proiect la care lucrez. Un prieten o să-mi deschidă un blog, dar deocamdată îmi voi face reclamă în vechiul stil, în presa scrisă din sudul şi sud-vestul României. Tu ce mă sfătuieşti, ca un vechi ziarist ce eşti?
– Bine că n-ai zis „bătrân ziarist”, Florică! Lucrurile sunt simple: trebuie să-i faci publicitate in ziarul gazeta de sud. Este o publicaţie locală, care apare în judeţele Dolj şi Mehedinţi, adică exact pe unde vrei tu. Şi nici nu te costă foarte mult…

Acum sunt curios să văd materializat proiectul lui Florin în online. Nu ştiu dacă mai e profitabilă publicitatea în presa scrisă, dar ştiu precis că cea din blogosferă merge bine-merci.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *