Istoria papionului

Urât de unii, dar și iubit de alții, papionul face parte din viața noastră de zi cu zi. Hai să vedem care este istoria acestui accesoriu vestimentar.

În secolul 17, soldații croați din Războiul de 30 de ani (1618-1648) purtau la gât cravată, pentru a le ține cămașa închisă. Soldații francezi nu s-au lăsat mai prejos și-au adoptat această modă, ducând-o în Franța, unde stilul a fost adoptat de clasa superioară, de aristocrați. Astfel, cravatele au devenit un accesoriu important în ținuta bărbaților.

În 1886, Pierre Lorillard a creat un nou still vestimentar, pe care l-a purtat la un bal ce-a avut loc la clubul Tuxedo, numit după proprietatea familiei în parcul Tuxedo. el a venit cu un papion negru, pe când toâi ceilalți aveau un paion alb. Astfel. ținuta cu papion negru și frac negu a devenit cunoscută ca “black tie“, care este foarte cunoscută și azi, fiind ținuta eleganței supreme.

jdPapionul a avut mai multe stiluri, de-a lungul timpului. De la stilul ciudat al comedianților Charlie Chaplin și Pee-wee Herman, la stilul clasic al lui Fred Astaire și Franck Sinatra, papionul s-a reinventat singur ca un articol pentru toate stilurile.

Fiind considerat timp de mulți ani un articol de îmbrăcăminte strict bărbătesc, papionul a trecut oficial și în moda femeilor între ani 1920 și 1930 când stilul a fost adoptat de către vedetele Katharine Hepburn și Marlene Dietrich (prima femeie ce-a pustat un costum bărbătesc – fapt ce-a uluit o planetă întreagă). Tot ea a declarat atunci următoarele: “Mă îmbrac pentru imagine. Nu pentru mine, nu pentru public, nu pentru modă, nu pentru bărbați.

Legat de papion, un adevarat reprezentat al acestui accesoriu vestimentar, Fred Astaire, a declarat: “Do it big, do it right, and do it with style.”

În vremurile actuale, multe celebrități poartă papion. Putem aminti pe Johnny Depp, Justin Timberlake, Rihanna, Drew Barrymore.
Ca ținută de lux, papionul este nelipsit. Gândi-ți-vă la ținuta de operă. Toți bărbații poartă papion. Gândiți-vă la seratele fastuase, pe care unii nu le-au văzut decât în filme. Toți poartă papion, inclusiv chelnerii, pentru a nu crea notă discordantă.

Acesta poate fi purtat de oricine, indiferent de sex, vârstă, sau condiție socială. Atât doar că este mai dificil de a-l asorta tot timpul cu o ținută. De obicei, mai ales pe la “vedetele” noastre de televiziune, papionul arată într-un mare fel. Asta ca să nu fiu obligat să spun “oribil”. Vorbesc de întreaga ținută, de parcă ar fi clowni. Amintim aici pe Măruță și Busuioc.

Dacvă doriți să vă înnoiți garderoba cu un accesoriu frumos, un papion este tot ce vă trebuie. Desigur, și modelele de papioane femei sunt la mare căutare. Nu vă gândiți că soția/ prietena nu va aproba un asemenea cadou. Veți fi surprinși de cum își vor pregăti ținuta pentru ieșit în oraș, poate mai rapid ca de obicei!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *