Depresie sau stari de anxietate post-concediu de sarbatori

Se spune ca exista depresie lunea si in orice zi imediat dupa un concediu. Atentie insa, ceea ce cu usurinta putem spune ca este o depresie este insa ceva mai departe de pura definitie a acestei afectiuni. Depresia afecteaza pe termen lung si poate fi eventual amplificata de anumiti factori.

Totusi cum poate fi numita acea stare post- vacanta cand nu exista chef pentru nimic si pare ca nimic nu ne multumeste? Specialistii spun ca este vorba de o reacomodare cand trebuie sa reintram intr-un ritm. Nu este deloc gresit sa incepem sedinte de psihoterapie, cautand sprijin specializat pentru starile pe care le avem. In acest sens, o recomandare este danielivan.ro, unde cei interesati gasesc chiar si varianta de sedinte de terapie online, in cazul in care nu exista optiuni care sa sustina participarea efectiva la sedinte la cabinet, cum clasic se intampla.

Trecere de la concediu la activitate, o corvoada fizica si psihica

De la relaxare si deconectare, in perioada de concediu, la activitatea zilnica de munca inseamna un pas destul de mare intrucat facem trecere brusca si de la repaos la munca. Este vorba despre un consum suplimentar de energie.

Tot specialistii spun ca totul porneste mai intai de la o gandire nu tocmai fericita pentru psihicul nostru. Asta pentru ca anticipam negativ starea de disconfort si greutate privind inceperea din nou a activitatii zilnice de munca. Desigur, nu este la fel pentru toti, depinde de context. Unii au o oarecare depresie si de dinainte de sarbatori si mini concediul de iarna, asadar la intoarcerea la munca adauga inca un motiv pentru care sunt iritati, suparati, incarcati si parca dezarmati in fata greutatilor vietii.

Ce putem face. Psihologii spun ca trebuie sa ne animam si sa nu privim zilele de munca ca pe o povara. Spre exemplu, am putea stabili ca un obiectiv zilnic sa ne rasfatam facand ceva placut, un soi de bonus. In loc sa ne plangem despre trezitul dimineata, cu mult mai dimineata, am putea seta ca in prima parte a zilei sa facem ceva ce ne place – ascultam muzica favorita in timp ce ne pregatim hainele. Sportul poate ajuta de asemenea, fiind concret o eliberare de hormoni ai starii de bine dupa ce punem corpul in miscare.

Stare de depresie versus depresie

Pentru a intelege diferentele trebuie sa tinem cont si de durata unor simptome. In primul caz, respectiv in situatia celor care au o stare de depresie vorbim despre oboseala, chiar daca nu este depus un efort fizic, despre o usoara tristete, poate chiar insomnie sau somn indelung, prelungit, somnolenta in orice moment din zi. La aceasta lista se adauga si lipsa de concentrare sau stresul.

Pentru cei care au o depresie astfel de simptome sunt de asemenea cunoscute, doar ca mai accentuat, acompaniate de plans sau de izolare sociala. O alta diferenta majora se refera la timp. O stare de depresie poate dura cateva zile, maximum o saptamana pana la reacomodarea cu programul. Ar fi bine totusi de consultat un specialist daca persista starile de acest gen.

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *