Cum scăpăm de atacurile de panică?

Pare surprinzătoare mulțimea oamenilor care au atacuri de panică în ziua de azi. Stresul și anxietatea formează un teren propice pentru apariția unui atac de panică. De altfel, actualmente, stresul e omniprezent atât în familie, cât și în societate, iar anxietatea face parte din viaţă, fiind o reacţie firească pe care o trăim atunci când ne simţim ameninţaţi sau în pericol. În cele ce urmează veți citi despre felul în care putem scăpa de atacurile de panică.

Centrul Medical Laura Cătană, un spital privat de psihiatrie, reprezintă o alternativă la spitalizarea tradițională oferită de sistemul public de sănătate, care îmbină profesionismul și performanța medicală cu o atitudine călduroasă și prietenoasă.

Înființat în 2010, Centrul Medical Laura Cătană a intrat în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba în anul 2014. De la sfârșitul anului 2017, centrul are activitatea în comuna Pianu, sat Pianu de Jos, județul Alba, într-o clădire nouă, modernă și primitoare, cu o curte care permite modalități multiple de petrecere a timpului liber.

A fost pregătit și un program de activități pentru pacienți pentru a reduce timpul petrecut în pat sau ocupat cu activități pasive. Toate acestea contibuie la ameliorarea simptomatologiei și reducerera disconfortului asociat spitalizării, în așa fel încât, la externare, pacientul să fie pregătit pentru reluarea activităților cotidiene, cu o stare de bine.

Se utilizează o medicație performantă, de ultimă generație. Echipa centrului cuprinde specialiști pasionați de psihicul uman, care prin activitatea lor asigură eficientizarea intervenției de specialitate.

Modul blând de adresare contribuie la creșterea adeziunii bolnavului la mijloacele terapeutice necesare ameliorării stării sale de sănătate, iar administrarea corectă și la timp a tratamentului medicamentos asigură acțiunea corectă a acestuia în procesul recuperator, cu implicații majore în recuperarea deplină pe termen lung, în nivelul de adaptare la viața normală a pacientului.

Cea de a doua ediție a Galei Doamnelor de Succes a avut loc anul acesta la Sebeș și a premiat femeile care au excelat în diverse domenii de activitate, ca sănătate, educație, cultură etc. La secțiunea „Sănătate”, alături de alte două doctorițe, doamna dr. Laura Cătană a fost premiată pentru activitatea desfășurată în și pentru comunitate și pentru îmbunatățirea calității serviciilor oferite pacienților cu tulburări psihice.

Servicii Centrul Medical Laura Catana:
– tratament depresie
– schizofrenie
– fobie socială
– atacul de panică
– tulburarea obsesiv-compulsivă
– dezalcoolizare
– tulburarea de stres posttraumatic

Atacul de panica https://www.doctor-psi.ro/features/atacul-de-panica/ reprezintă o stare de frică sau de anxietate intensă, apărută brusc, în situații în care nu este amenințată viața celui care o experimentează, determinând accelerarea ritmului său cardiac, respirații rapide și scurte, sentimentul de pierdere a controlului și de moarte iminentă. Atacul de panică începe spontan, aproape întotdeauna fără o cauză cu anxietate progresivă, care atinge un maxim de intensitate în cel mult 10 minute și asociază minim 4 dintre următoarele simptome:
– simptome cardiace: palpitații, durere toracică
– simptome respiratorii: senzații de sufocare, nod în gât, lipsă de aer
– simptome gastro-intestinale: greață, disconfort abdominal
– simptome vegetative: transpirații, frisoane
– simptome neurologice: tremurături, amețeală, confuzie, presiune în cap, frică de a nu înnebuni, frică de a muri

Efectele unui atac de panică variază. Cei mai mulți dintre cei ce au pentru prima oară un atac de panică se tem să nu aibă un atac de cord sau o cădere nervoasă. Se consideră că a avea un atac de panică este una dintre cele mai intens producătoare de frică și neplăcute experiențe din viață.

În general, durata unui atac de panică e de 20-30 de minute, de la debut până la scăderea în intensitate a simptomelor. Netratat, atacul de panică se poate croniciza și asocia cu alte tulburări psihice, cum ar fi depresia sau adicția la alcool.

Când o persoană are o stare de rău care conțin câteva dintre simptomele de mai sus sau chiar toate, e normal să se prezinte la medic. Cei mai mulți oameni ajung la un medic de familie. Acesta le recomandă să facă niște analize de bază, care ies bune, de cele mai multe ori.

Apoi, medicul de familie îl trimite la un cardiolog, un neurolog și un endocrinolog. La fel, de obicei, analizele ies bune. Și atunci de ce persoana respectivă se simte atât de rău? Medicul de familie ar trebui să-l trimită la un psihoterapeut, iar dacă simptomele sunt atât de grave încât pacientul nu mai poate funcționa cât de cât normal, atunci e nevoie să-l trimită și la un psihiatru.

Medicația îl poate liniști momentan, dar de multe ori simptomele reapar după ce tratamentul se încheie. De aceea e foarte importantă psihoterapia. Psihologul îi explică amănunțit ce se întâmplă în mintea și în corpul lui atunci când îi este atât de rău și îl invață ce să facă, astfel încât să-și poată controla emoțiile, să nu mai aibă atacuri de panică.

De atacul de panică se scapă relativ repede, mai multă muncă necesitând vindecarea de anxietate. Important e că aceste probleme se pot vindeca prin psihoterapie cognitiv-comportamentală. Cu cât se abordează mai repede problema, cu atât va dura mai puțin vindecarea.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *