Cum faci curte old style

Mă fascinează trecutul. Prima călătorie pe care aș face-o în timp ar fi în anii 40. Anii imediat de după război, cu tot foametea din 1947. Chiar și atunci, oamenii tot știau să se distreze. Aia mi-a plăcut la ei. Distracția simplă, fără pretenții. Și în această “distracțe” intra și curtatul fetelor.
Cum credeți că făceau bunicii noștri curte?

Ăia sensibili, citiți, amatori de piese de teatru și cărți, care veneau la întâlnire cu flori, o cutie de bomboane, o carte bună și altele de acest gen. Ăștialalți, mai bagabonți din fire, urlau după ele pe strada plină de lume, în gura mare:
– Te fac o pânză mamă dragă?
– Lasă-mă în pace, golane!
– Hai că-s băiat cuminte, promit!
– Nu, lasă-mă!

Și se prindea treaba asta, mai mult decât ați crede. Ăștia mai golani aveau succes mai mare la dame, deoarece arătau că-s siguri pe ei, că nu le e teamă de alții. Față de cei sensibili, cu mare respect pentru femei, care știau unde e Carul Mare și cine a fost anton Pann.

Eu, copil fiind, habar n-aveam ce e aia “să te fac o pânză“. Țin minte că-ntr-un film văzusem cum un tip și-o tipă se dezbrăcaseră la pielea goală și se întinseseră în pat. Cum aveam vreo 6 ani, habar n-aveam ce fac ăia goi în pat. Mă gândeam că vor răci săracii, deoarece cadrul următor era cu fereastra lor, pe care cădeau fulgi de zăpadă, filmați cu încetinitorul.
Abia mai mare, după discuția de rigoare cu părinții, m-am prins ce făcea cuplul acela în pat. Și tot atunci am înțeles cu tipul o “făcea o pânză” pe femeie. Sau după expresia ei, o făcuse vreo 3 pânze. Și alea fine, de satin!

După ce m-am însurat, am zis să fac mișto de nevastă-mea într-o zi. Și când a fost fata la muncă, eu am pus o lenjerie nouă de pat, frumoasă, cu floricele, cu zâne, inorogi și multă verdeață și-am așteptat-o. Nici n-a intrat bine pe ușă și i-am trântit întrebarea:
– Te fac o pânză?
– Ce să faci?
– Să te fac o pânză, măi femeie!
– Nu înțeleg ce zici acolo!
– Hai mă, că-i simplu! Uite pânza!
i-am zis arătându-i cutia de așternut.
– Iubi, mă doare capul, am avut o zi nasoală de nici n-ai idee. Nu-mi bat capul cu ce vrei. Tu ai stat bine-merci toată ziua acasă, nu te-a frecat nimeni la cap!
– Așa, frecat!
– M-a frecat șefa, da. Că altfel nu poate, nu se simte ea bine. M-am săturat de situațiile lor! Vreau în concediu. Vreau la munte!
– În pat nu vrei tu?
am încercat așa un apropo mai direct.
– Ba da, dar după ce-mi fac o cafeluță. Vreau să dorm!

Am lăsat-o în pace să-și revină. Întotdeauna se mai îndulcește după ce-și bea cafeua. Altă cafea… Își bea cafeaua la bucătărie, împreună cu două șigări de care nu poate scăpa deloc. Apoi a venit în cameră. Am întrebat-o din nou. Iar a dat ochii peste cap.
– Bine iubi, ia ieși tu până la bucătărie, vii după 3 minute înapoi, bine?
– … cine știe ce-ai de gând să faci…

După 3 minute a venit în cameră. Eram în așternutul frumos, model pe care îl puteți comnada și voi de aici.
– Te fac pânza asta azi, până nu-mi trece cheful? Vrei să te iau în brațe

N-a așteptat s-o întreb a doua oară! S-a dezechipat rapid și-a sărit în așternut. Și ce bine-am dormit… evident, după… pânză!
panza

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *