Chinezule, pot să-ți fac o vizită acasă?

Acest articol nu are legătură cu omul de mare angajament, Cristian China-Birta. Aici este vorba de un chinez oarecare, un șantierist care dădea cu cârca să subziste.

Povestea e reală, povestită de un prieten care a fost acum 10 ani în China, într-o vizită de lucru pe un șantier. Lucra pentru o companie care avea țâșpe mii de contracte, printre care și-n China.
Și cât a stat omul acolo vreo 2-3 săptămâni, s-a împrietenit cu un chinez care-o mai rupea în engleză, ba chiar știa și cuvinte românești. Chinezul avea o singură treabă, de dimineața până seara. Anume să prindă cu sârmă fier-betonul, înainte să fie turnat cimentul peste el. Și românul l-a întrebat dacă poate să-i facă o vizită acasă, să vadă cum trăiește un muncitor din China.
Chinezul s-a fâstâcit și se uita către șef. Ăla mare i-a zis românului că se poate, însă peste vreo 2 ore după ce se termină programul.
– Ok, super!

În mod normal nu-l lăsa, însă firma asta venise cu bani acolo, deci ceva trebuia făcut. Și după 2 ore, timp în care l-au plimbat pe-al nostru și pe muncitorul chinez cu mașina prin oraș, au ajuns la casa ăluia. Casă e mult spus. Un adăpost făcut din butoaie de tablă. O garsonieră confort 5 (dacă ar exista așa ceva). Butoaie de tablă, cu lemne, mult plastic și foarte multă bandă adezivă. Nu avea o ușă propriu zisă, ci un chepeng, prin care intra în casă (în bordei), care se afla jumătate în pământ. S-a gândit amicul meu cu acolo, cu materialele de construcții foarte ieftine, omul își putea face o casă mult mai bună decât adăpostul ăla care se năruia la primul vânt mai serios. În plus, iarna nu se putea locui acolo. Nu rezista bietul om două nopți, murind înghețat. Și-a făcut un plan în cap, cum, cu ajutorul www.e-izolatii.ro se pot face niște chestii drăguțe și trainice în care bietul om să aibă un minim de confort.

Când au intrat înăuntru, muncitorul a amuțit. Pe perete avea montat un televizor. Wide screen TV, nou nouț, țipla abia luată de pe el.
Faza comică era că atârna cablul de alimentare pe perete în jos, nefiind conectat la priză. Deoarece… Nu exista priză în bordeiul omului. Nici lumină decât la lumânare. Românul s-a prins că-n astea 2 ore de fâțâială prin oraș, cineva se dusese acasă la muncitor și-i pusese acolo TV, ca să se vadă că are omul toate condițiile.
Și ca nu cumva să-i creeze ăluia probleme, s-a făcut că nu vede TV-ul și că i-a plăcut bordeiul, spunând că e exact ca și casa bunicilor, unde crescuse.
Asta l-a mulțumit pe șeful de șantier, chinezul cel mare. Muncitorul zâmbea prostește, nu avea nimic de comentat la o fază d-asta. Ce putea zice la o adică?
– Domne, stai așa că ăla nu-i TV-ul meu. După cum vezi n-am nici priză. Uite în ce condiții inumane și vitrege trăiesc?

china

Asta apropos de faptul că în lista top 25 orașe cu oameni fără adăpost, China nu există cu niciun oraș.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *