Chiar se moare de foame în România?

De întrebarea “se moare de foame în România?” m-am izbit de câteva ori. Un prieten, plecat de prin 95 în Canada m-a sunat zilele trecute, îngrijorat de situația nu tocmai roză dintre Rusia și Ucraina.
– Mă, am auzit că-i groasă rău!
– O fi mă nene, eu ce să le fac? Jumate vor cu muma Rusie, jumate cu americanii. Se bat între ei, frați să fie, zici că-s nebuni!
– O, că-i și ajută americanii, cum ne-au ajutat pe noi în 45!
– Exact. Ia zi tu mă Sebastiane, cuim e viața acolo în Canada? am văzut că țși-ai luat altă casă, ai 3 mașini, îți merge plugul?
– Mă, deocamdată merge. Atunci am avut mare baftă când am plecat. Până prin 2000 aveai fel de fel de chestii, te ajuta statul. Mi-au plătit cursuri de franceză. eu știam franceza deja de acasă, m-am dus la câteva ore ca să aprofundez, dar restul de bani i-am băgat la buzunar. În primii ani îți dădeau ăștia și banii de chirie pe trei luni, dacă vedeau că-ți cauți de muncă.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA– E, bravos mă, văd că era atunci ceva cum e acum în Noua Zeelandă.
– Cum e acolo? Eu nu știu!
– Îți dau ăia casă la cheie, pe numele tău, proprietate personală, cu teren, doar să vii să populezi locurile, că ăia sunt puțini și au nevoie de oameni.
– Și mașină, serviciu îți dau?
– Nu mă, de unde? Trebuie să-ți cauți tu. Ai deja casă unde să stai, nu plătești nimic la stat, ce mai vrei?
– Și tu te-ai duce?
– Eu? Mă, nu ști ce să zic. Mi-ar plăcea natura, însă și-acolo-s scorpioni, șerpi, fel de fel de lighioane. În plus, nevastă-mea nu m-ar urma, că asta a mea nu stă singură-n pustietate, nici s-o bați. Mai ales departe de țară, de rude, de prieteni…
– Și aia e adevărat mă, ce să faci… Crezi că mie mi-a fost ușor? Da ia zi mă, în România e chiar așa nasol cum aud pe la TV?
– Mă, depinde cum privești lucrurile. Pentru unii da, pentru unii nu. Însă pătura socială de mijloc a cam dispărut, ce-i drept. S-a îngroșat populația săracă. Nu-s locuri de muncă decât ca paznic, agent comercial (să te plimbi din ușă în ușă să vinzi orice, de la ace cu gămălie, tampoane, sevicii, excursii, găini) etc. Alții, mai deștepți, au văzut că de când cu intrarea în UE s-au creat noi oportunități, au optat pentru fonduri europene de la cilv.ro.
– Și primesc fondurile alea?
– Păi cum să nu! Însă trebuie să împlinești niște condiții, să ai un plan de afacere bine definit, nu să te duci tu, ghiță din Ciorogârla să vrei fonduri ca să-ți deschizi o crescătorie de iepuri.

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *