Cel mai bun curățător – gheața carbonică!

Nu multă lume știe ce este aceea gheața carbonică, sau așa numită “gheață uscată“. Este forma solidă a dioxidului de carbon. Aceasta poate fi folosită în multe întrebuințări, dintre care amintim:

– gheata carbonica pentru nunta sau evenimente speciale;
Aceasta are rol decorativ, pentru dansul mirilos, sau pentru alte evenimente deosebite. Reprezintă o perdea groasă de fum, care se înalță din ce în ce mai mult, cuprinzând mirii într-un dans transcendent din realitate în vis și fantezie.

gheata carbonica pentru bauturi;
Băuturile vor avea un efect deosebit, de aburi foarte groși care se ridică din pahar. Și deoarece gheața carbonică este 100% naturală, băuturile nu vor avea nimic de suferit, decât de-o temperatură scăzută.

– gheata carbonica pentru transporturi medicale;
Aici vorbim și de transportul de organe. Am văzut în nenumărate filme care tratau acest fenomen faptul că trebuiau să se miște repede, deoarece gheața (normală) se topește repede, astfel încât dacă organul nu ajunge într-un anume timp la pacient, nu va mai putea fi folosit. Acici, gheața carbonică va suplini excelent gheața normală, prelungind semnificativ viața organului de transportat.

– gheata carbonica pentru sablare (curatare);
Aici am avut partre de-o întâmplare comică. Demult, voind să fac cartofi și cârnați prăjiți (mie fiindu-mi frică de ulei ca de curent electric), am reușit să flambez cartofii, tigaia și jumătate din aragaz. Inițial, primul gând a fost să arunc apă este foc. Însă, ceva m-a oprit, reușind să sting focul cu niște șervete mari de bucătărie. Apoi am aflat că apa peste uleiul încind și arzând este un fel de foc grecesc, acesta crescându-și intensitatea.
După acestă întâmplare, tigaia arăta într-un hal de neinimaginabil. Am curățat-o cât am putut, însă fără prea mare efect. În exterior tigaia avea un strat gros de ulei ars, iar în interior era curată. De-a lungul anilor am folosit-o așa, fără a-mi păsa de stratul gros de ulei ars. cum zicea și Al Bundy, în episodul cu hamburgerii.
– Nu curăț niciodată grătarul. Ăsta este secretul hamburgerilor mei delicioși.

De-a lungul timpului am mai încercat să curăț tigaia, fără succes. Asta până am văzut într-o emisiune cu mașini, despre sablare. Aveau un aparat care arunca ori nisip, ori mici bile de metal peste caroseria ruginită a unei mașini, curățând-o de vopsea, grund, chit și rugină, lăsând în urmă metalul curat. M-am prins atunci că un asemenea aparat mi-ar trebui pentru curățat tigaia.

Am sunat la o firmă de sablare și le-am explicat problema mea. Printre râsete, mi-au zis că mă pot ajuta pentru 20 de lei. Unii din cei mai buni 20 de lei cheltuiți în viața mea!
Au folosit gheața carbonică pentru sablare. Atât bilele de metal câtși nisipul erau prea dure pentru tigaie, dare, după curățare ar fi arătat ca un obraz plin de vărsat de vânt.

Mi-au explicat că atunci când gheața lovește materialul de curățat, îngheață acel loc la nivel molecular, apoi prin lovirea repetată murdăria este descompusă în mii și mii de bucîțele, căzând de pe material. Nu numai curățătorie, ci și o lecție bună de pus în bagajul de cunoștințe generale.

Cine ar fi crezut?

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *