Ce trebuie să ştii pentru a-ţi lua un ceas bun

Cele mai vechi dovezi asupra măsurării scurgerii timpului datează de prin anul 1500 î.H. Astăzi, ceasul reprezintă mai mult decât un accesoriu. Viaţa ne este condusă, uneopri inconştient, de programe şi planificări în timp. De aceea e bine să ştii unele lucruri, pentru a-ţi lua un ceas bun. Ceasul optim este cel care îţi place ţie, fiindcă poate fi ales în funcţie de mai multe criterii.

În primul rând, trebuie să ştii în ce sumă să te încadrezi. Suma e importantă dacă ştii deja marca preferată şi tipul de ceas. Daca nu ştii ce ceas să-ţi cumperi şi ai un buget maxim peste care nu vrei să treci, trebuie să-l cauţi.
De asemenea, e bine să ştii cât timp vei folosi ceasul. Îl vei purta ocazional sau zilnic? Pentru a doua variantă, trebuie să ai în vedere faptul că trebuie să-l asortezi la mai multe ţinute şi să fie rezistent. Curelele din plastic sau piele sunt mai durabile, deci sunt de preferat pentru o purtare zilnică.

Ceas sport, elegant sau causal? Daca preferi un model sport, nu vei nu purta bijuterii foarte elegante. Dar poti face combinaţii bune cu un ceas elegant, dacă porţi bijuteriile fine.
În functie de stilul ceasului, poti alege o curea metalică (brăţară), din piele sau plastic. Dacă doreşti să fie cât mai durabil, plasticul este recomandat.

ceasCeasurile mecanice sunt cele mai vechi de pe piaţă. Ceasul mecanic are roţi dinţate, pinioane, arcuri şi alte elemente asemenea. Practic, elemente mecanice se învârt, oscilează, balansează, aşa încât indicatoarele să arate ora exactă.
În funcţie de modul în care arcul principal, care este sursa de energie a mecanismului, e tensionat, ceasurile mecanice pot fi cu întoarcere manuală sau automatice. La ceasurile manuale, arcul e tensionat prin rotirea coroniţei ceasului.
Ceasurile automatice sunt la fel ca şi cele mecanice, dar nu necesită întoarcerea manuală periodică. Au un rotor care e antrenat în funcţie de mişcările mâinii purtătorului, generând energia necesară funcţionării ceasului. Abia prin 1930, Rolex a lansat modelele „Perpetual”, nume sub care şi astăzi îşi comercializează ceasurile automatice.
Cesurile electronice sau cu quartz au o istorie recentă, fiind lansate în anii ’70. Se ştie că japonezii de la Seiko au fost primii care au fabricat ceasuri cu quartz în serie foarte mare. Ei au suprasaturat piaţa şi au provocat aşa-zisa „Criză a quartz-ului”, care a dus la desfiinţarea parţială a industriei de ceasuri elveţiene în mai puţin de 10 ani, fiind ieftine şi precise.

Ceasurile cu quartz au mai ales componente electronice, fiind alimentate de o baterie. Ele pot măsura timpul mecanic, fiind cu indicatoare, dar multe au reprezentare digitală. Cele combinate sunt cunoscute şi sub numele de ana-digi.
Mai există un tip de mecanism cu quartz, cel „kinetic”, produs tot de Seiko, acesta neavând baterie, alimentarea fiind făcută de un rotor similar cu cel al ceasurilor automatice, însă în loc să întoarcă arcul principal, acţionează ca un dinam, producând energie electrică, stocată apoi într-un acumulator.
Mă rog, sunt amănunte tehnice aride. De reţinut e că un banal ceas ieftin chinezesc cu quartz e întotdeauna mult mai precis decât cele mai multe ceasuri elveţiene, produse manual, de zeci de mii de euro. Un ceas cu quartz ordinar poate avea o abatere de 10-20 de secunde pe lună, în timp ce ceasurile mecanice foarte bune au abateri de -4/+6 secunde pe zi! De fapt, un ceas mecanic obişnuit are o abatere de ±15-20 secunde pe zi.
Înarmat cu aceste cunoştinţe minime, vei putea alege ceasul optim pentru tine.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *