Cât de necesară este optimizarea SEO?

Orice afacere am avea, calitatea produselor sau a serviciilor prestate e foarte importantă, dar asta nu-i de ajuns. Este necesară și o promovare online corespunzătoare a acestora. “Search Engine Optimization – SEO”, adică optimizarea motorului de căutare, se referă la metoda folosită pentru a ocupa o poziție cât mai bună a site-ului web în paginile cu rezultate ale motoarelor de căutare pe site-uri cum ar fi Google, cel mai utilizat motor de acest gen.

Un motor de căutare este o bază de date care conține informații despre website-urile disponibile pe internet. Scopul său e să afișeze cel mai relevant rezultat în funcție de termenul cheie folosit la căutare.

Sigur, ajută, dar nu mai este de ajuns să adaugi niște cuvinte cheie în titlu. SEO reprezintă totalitatea procedurilor prin care un site avansează în motoarele de căutare, fiind cea mai eficientă modalitate de promovare pe termen lung. Dezvoltarea unei strategii SEO pentru orice afacere poate ajuta la înviorarea traficului de consum pe site-ul acesteia, la accelerarea vânzărilor și implicit la creșterea veniturilor.

Pentru a începe să dezvolți strategia de SEO, e necesar să se apeleze la o agenție SEO specializată în astfel de servicii, așa încât să se poară garanta că optimizarea site-ului funcționează. Pentru cuvintele cheie foarte competitive, expertiza și know-how-ul unei agenții SEO poate ajuta să se ajungă mai ușor și mai rapid la rezultatele dorite.

Pentru a avea o optimizare SEO de calitate trebuie să se folosească unele cuvinte cheie sau expresii introduse în motorul de căutare de către utilizatorii de internet. Atunci când este creat conținut care acoperă nevoile beneficiarului SEO, acel sumar va cuprinde cuvintele și expresiile care vor creea o legătură direct în utilizatorul de internet și rezultatele afișate de motorul de căutare.  Există multe lucruri care trebuie făcute pentru a îmbunătăți vizibilitatea, de la ce cuvinte cheie sunt folosite până la calitatea serviciilor și a produselor.

Prezența constantă în mediul online poate asigura că site-ul firmei rămâne în fruntea motoarelor de căutare populare, fiind astfel mai rapid pentu clienți s-o găsească pe primele locuri. Cheia menținerii unui avans asupra concurenței se află în elementele fundamentale ale optimizarii motorului de căutare, iar dacă până acum nu s-a luat în calcul serviciile de optimizare SEO, site-ului îi lipsește un instrument vital pentru un succes real.

Concurența din ziua de azi e foarte mare în ceea ce privește firmele de orice tip, numărul website-urilor fiind într-o creștere continuă. În fiecare zi, tot mai multe companii înțeleg beneficiile optimizării motorului de căutare, ceea ce înseamnă o atenție sporită pentru asigurarea că propriul site web e optimizat așa cum trebuie pentru concurența din online.

E adevărat că există foarte multe instrumente analitice disponibile specialiștilor SEO, care le permit să nu piardă pasul cu ritmul rapid de avansare, așa încât să aibă tot timpul cele mai bune servicii.

De a apărut, internetul a evoluat neașteptat de mult dar și de rapid, oferind astăzi multiple posibilități în orice domeniu. Mediul online este realmente vast și plin de oportunități, aducând prosperitate afacerilor care au și un website, fie că e vorba despre un magazin online, un blog sau un site de prezentare.

Cu toate că pare a fi un domeniu deloc special, banal chiar, marketing-ul online e extrem de serios, iar atunci când se caută unele servicii de optimizare SEO și nu numai trebuie să se dea un simplu click și se vor găsi răspunsurile mult așteptate pentru prosperitatea afacerii.

Să nu se creadă cumva că o agenţie SEO poate face minuni și că e nevoie de ea un timp scurt. SEO este un serviciu care se realizează pe termen lung. Colaborarea cu agenția se stabilește în funcție de mai mulți factori, cum ar fi concurența în nișă, stadiul la zi al site-ului etc.

Beneficiile unui serviciu SEO

– Site-ul va avea promovare pe sute de site-uri care îi vor trimite clienți.

– Brandul va deveni credibil, fiindcă utilizatorii au încredere în rezultatele din Google.

– Rezultatele pot fi măsurate și corelate cu creșterea vânzărilor.

– SEO îmbunătățește experiența utilizatorilor.

– Crește vizibilitatea brand-ului și se ajunge în fața site-urilor concurente.

SEO este un proces complex dar, în esență, se bazează pe niște lucruri relativ simple. Atâta timp cât se fac cu perseverență, se observă un progres. Cu toate acestea, detaliile tehnice și subtilitățile pot face diferența dintre o campanie SEO oarecare și una cu adevărat eficientă și de succes.

Principalele elemente pe care le optimizam

SEO s-a transformat într-un proces complex de marketing care pune pe primul loc utilizatorul. Și majoritatea setărilor SEO sunt realizate tot pentru utilizatori, cum ar fi poziționarea elementelor din site, cât de repede se încarcă website-ul și diverse alte aspecte tehnice.

La TargetWeb, SEO se împarte în 4 mari secțiuni:

Optimizarea site-ului din punct de vedere tehnic (Optimizare SEO on-page )

Optimizarea site-ului pentru creșterea relevanței conținutului (Optimizare SEO on-page)

SEO off-page

Monitorizarea rezultatelor

Elemente SEO Tehnice

În principal, elementele tehnice pot varia de la lucruri simple, ca structura teoretică a unor URL-uri, la implementarea acestei structuri utilizând PHP. Iata cateva elemente tehnice optimizate de către specialiștii TargetWeb:

Structură și URL-uri:

Sunt două tipuri de structuri: cea generală de link-uri / URL-uri și cea a codului din spatele site-ului. Ambele sunt la fel de importante. Structura generală ajută motoarele de căutare să înțeleagă mai bine website-ul și, totodată, ajută utilizatorii să îl navigheze mai ușor. O structură bună definește un website de succes. Cât despre structura din codul sursă a website-ului, aceasta este definită de către programator. Structura unei pagini trebuie să aibă în vedere o ordine logică a elementelor cât și a codului sursă. O structură proastă poate duce la un website încet. De exemplu, multe platforme precum WordPress utilizează plugin-uri. De multe ori, aceste plugin-uri încarcă script-uri pe toate paginile website-ului, chiar dacă acestea sunt necesare doar pe anumite pagini. Un exemplu bun sunt sliderele. Pe lângă faptul că omoară conversiile, de cele mai multe ori acestea încarcă script-ul pentru slider pe toate paginile, chiar dacă sliderul este utilizat în 99.9% din cazuri doar pe pagina principală. Un alt exemplu este ordinea elementelor în HTML și CSS. Clasele CSS trebuie să încarce afișarea elementelor HTML în ordine.

Viteză de încărcare (viteza site-ului):

Viteza de încărcare a website-ului este extrem de importantă pentru poziționarea pe primele locuri. Utilizatorii nu mai au răbdare, mai ales de când au început să migreze masiv spre dispozitivele mobile. Dacă websiteul se încarcă încet, trebuie acordată o atenție deosebită la dimensiunea imaginilor, la calitatea serverului și la codul sursă a website-ului.

Securitate:

Securitatea a devenit o prioritate pentru motoarele de căutare, în special în ultimii ani, de când numărul de atacuri virtuale a crescut. Așadar, securitatea este o prioritate și pentru SEO. Google vrea ca informațiile utilizatorilor să fie în siguranță. Primul pas către siguranța informațiilor utilizatorilor tăi este să instalezi un certificat SSL. Acesta va proteja utilizatorii de cele mai comune atacuri. De asemenea, e bine să îi informezi atunci când completează informații sensibile. Totodată, trebuie să ținem cont că securitatea datelor poate fi importantă și din punct de vedere legal, mai ales după 25 Mai 2018, de când s-a instaurat GDPR.

Partea legata de cresterea relevantei continutului este considerată cea mai importantă. Chiar dacă experiența tehnică este una mai slabă, un conținut bun poate salva situația și poate lăsa utilizatorul mulțumit. Iată care sunt cele mai importante elemente optimizate de catre specialistii SEO TargetWeb:

Cuvinte cheie:

Fără cuvinte cheie, website-ul nu este optimizat. Se vede asta la zeci de clienți noi. Spun că website-ul a mai fost optimizat în trecut de alți experți (fără succes), pentru ca ulterior să se vadă că titlurile și heading-urile nici măcar nu conțin cuvintele cheie. Aceste lucruri sunt de bază în SEO. Dacă vrei să te poziționezi sus pentru cuvântul cheie “optimizare SEO” în Google, trebuie să ai cuvântul Optimizare SEO în conținut! Desigur, nu trebuie să îl introduci de mii de ori, ci în mod natural. Cu toate acestea, dacă un cuvânt cheie nu există deloc în pagină, este destul de greu să te poziționezi în top pentru acel cuvânt.

Conținut, titluri, heading-uri & descrieri meta:

Conținutul este elementul cheie în jurul căreia se învârte optimizarea, fie că acesta este text, video, imagine sau audio. Nu putem spune ce facem un conținut bun, deoarece acest lucru variază de la audiență la audiență. Un lucru, totuși, este sigur. E bine să fie structurat și cât mai lung. Știm, “oamenii nu citesc articole lungi”, auzim asta mereu, dar nu este adevărat. Dacă ai hemoroizi, vei citi și 150.000 de cuvinte doar ca să scapi de ei. Faptul că citești acest paragraf demonstrează că deja ai parcurs 50% dintr-un articol de aproape 2000 de cuvinte. Probabil ți-a fost util faptul că am structurat acest articol pe mai multe subcapitole. Acest lucru este extrem de util, deoarece ajută oamenii să filtreze informația. De exemplu, poate că deja știai ce este On Page SEO. Puteai sări direct la partea cu Off Page foarte ușor. Pe lângă conținut, e bine să ținem cont de elementele cheie din pagină, și anume Titlu, H1 și Descrieri Meta. Titlul este elementul cel mai important. Acesta apare în Google și trebuie să conțină cuvintele cheie. TargetWeb te poate ajuta la crearea unor descrieri care sa creasca rata de click si numarul de vizitatori pe site, iar in plus sa ajute al cresterea relevantei continutului.

UX:

Dacă experiența utilizatorilor nu este bună, motoarele de căutare vor ști acest lucru. De exemplu, se știe că pop-up-urile enervează oamenii la culme. Ai multe pop-up-uri? Ai probabil un UX slabuț. Utilizatorii vor emite diverse semnale către motoarele de căutare, cum ar fi apăsarea butonului ‘înapoi’ după doar 3-5 secunde de la vizitarea site-ului. Aceste semnale vor dicta în timp performanța unui website în motoarele de căutare.

Imagini:

Imaginile sunt și ele conținut. Deși în mare parte atenția ar trebui îndreptată spre partea tehnică (dimensiuni mari = viteză mică de încărcare), imaginile pot conține și cuvinte cheie. Ne ajutam clientii sa creasca numarul de vizite din Google Images, care este al 2-lea cel mai mare motor de cautare din lume. Stim cum sa o facem pentru ca am facut-o pentru o multime de clienti.

Optimizare SEO Off Page

Off Page SEO reprezintă toate elementele ce se petrec în afara unui website, dar care afectează performanțele acestuia în motoarele de căutare. În general, aceasta activitate off page se manifestă prin link-uri, dar sunt multe elemente care intră în acțiune la mijloc.

Backlink-uri:

Deși multă lume spune că nu este nevoie de link-uri pentru a fi pe primele poziții în motoarele de căutare, adevărul este că backlink-urile încă sunt importante pentru SEO. Backlink-urile sunt link-uri de la alte website-uri către website-ul tău. Ele acționează ca niște voturi. Cu cât mai multe persoane diferite te votează, cu atât mai multă încredere vei inspira motoarelor de căutare că website-ul tău este popular, relevant și internauții sunt interesați de el. Cu toate acestea, nu este bine să te grăbești să obții cât mai multe link-uri. Mulți deținători de website-uri au făcut asta în trecut, iar Google a creat un sistem ce îi penalizează pe cei care încearcă să trișeze. Google vrea ca link-urile să fie obținute natural, fără să fie cumpărate sau create artificial. Pentru a avea succes, e bine să obții link-uri de la website-uri de renume, relevante audienței și tipului tău de conținut. Dacă vrei să afli mai multe, iată un articol despre cum să faci link building pentru website-ul tău.

Social Media:

Activitatea de pe platformele de socializare poate influența dramatic performanțele unui website în Google. Deși Google susține că share-urile și like-urile nu afectează SEO, de fapt, nu-i chiar așa. Poate că, direct, share-urile nu fac parte din algoritm. E logic, din moment ce nu toate paginile de Facebook sunt publice. Trebuie să luăm totuși în considerare că unele sunt. Ele sunt link-uri, iar share-urile reprezintă alte link-uri la rândul lor. De asemenea, nu putem exclude faptul că Social Media este o platformă extraordinar de utilă pentru distribuție. Poate că un share nu contează pentru SEO, dar dacă acel share ajunge la persoana potrivită (un blogger, de exemplu), s-ar putea transforma într-un link către website-ul tău.

Monitorizare

Monitorizarea este un element cheie în SEO. Fără să monitorizezi, nu poți observa progresul. Monitorizarea traficului, a link-urilor obținute și a efectelor permutării elementelor în site nu poți ști niciodată ce funcționează și ce nu. Pentru ca o strategie SEO să fie eficientă, implementarea unui sistem bun de monitorizare ar trebui să fie o prioritate. Dacă nu ești sigur cum poți monitoriza activitatea și traficul website-ului tău, îți recomandăm să citești acest articol despre cum să implementezi Google Analytics.

SEO este un proces complex dar, în esență, se bazează pe niște lucruri simple. Atâta timp cât le vei face cu perseverență, vei observa un progres. Cu toate acestea, detaliile tehnice și subtilitățile pot face diferența dintre o campanie SEO cu adevărat eficientă și de succes.

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *