Bătaie în bar

Ce mi-a plăcut mie în filmele astea americane, erau bătăile în bar. Bătăi de le vedeam aproape în fiecare film cu cowboy și indieni sau în filmele de acțiune ale anilor 90.
În westernuri se știa clar că dacă intră eroul peliculei în bar, acolo iese căpăceală de n-ai să crezi.
Și intra omul în bar, cere un wiskey:
– Poftim domnule!
– Lasă sticla!

Și barmanul, mai mult de frică, îi lăsa sticla. Se apuca erou nostru să tragă la măsea. Și nu după mult timp, ori careva care până atunci stătea și juca cărți, cu ochii după fetele care dansează, ori intra în bar ca să-l caute expre pe omul nostru care bascula pahar după pahar.
Și se apropie de el și cu mâna pe pistolul din șold, cu glas mârâit îl întreabă:
– Tu nu ești John Weasley?

Poc, poc! se aude în bar, iar cel cu chef de scandal cade lat la pământ, împușcat de John, care-l nimerise pe bandit fără ca măcar să se întoarcă, trăgând gloanțele prin pardesiu.
– Ba da, cine întreabă? mai zise John zeflemitor, dând peste cap un alt pahar de tărie.

Apoi, începe bătaia nene. Chiar că bătaie ca-n filme. Unde se lasă pistoalele și se cară cu sticle și chiar scaune în cap. Se sparge raftul cu băuturi și oglinda, barmanul fuge, alături de pianist și de dansatoare sus, la etaj, privind speriat la grozăvia din bar.
John cară pumni în stânga și-n dreapta, în măcelul general. Se iau cu toții la bătaie, fără să se știe de ce anume. Că nu se bat toți din bar cu John, ci între ei.

Și de multe ori am văzut cum John își trage un scaun bar mai într-un colț, la tejghea și-și bea liniștit din sticla de wiskey, în timp ăia se caftesc în bar în continuare.

În filmele din anii 90, treaba e puțin schimbată. Anume că se pornește cafteala generală în bar, iar barmanul nu se mai teme ca stră-stră-bunicul lui din filmele wstern. Și pune omul mâna pe-o pușcă și trage un foc în aer:
– Ieșiți afară sau chem poliția!

Și așa el scapă de scandalagii. Însă nu fără pierderi. Ăia din bar au băut, n-au achitat, și-au spart sticle și hallbe în cap, mese rupte, mese distruse, iar barmanul își mai face niște găuri în tavan, de la focul de avertizare.
Să nu fie bătaia un motiv ca ăștia să nu-și plătească ceea ce au consumat?

Am văzut și eu o bătaie în bar, în România. nu-i deloc frumos. În filme știi că-i film, însă când vezi așa ceva-n realitate, parcă nu știi cum să ieși mai repede de acolo. căci, spre deosebire de filme, realitatea e mai abitir, cu dinți zburați din guri, cu sânge, mâini rupte, capete sparte… chiar că viața bate filmul!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *