Anakin Skywalker

300px-AnakinEstGrumpyAnakin Skywalker (poreclit Ani de către mama şi soţia sa) a fost un bărbat puternic în Forţă, aparţinând speciei umane, care a servit Republica Galactică în calitate de Cavaler Jedi, apoi Imperiul Galactic în calitate de Lord Sith, sub numele de Darth Vader. Mama sa a fost Shmi Skywalker. La vârsta de douăzeci de ani, Anakin s-a căsătorit în secret cu senatoarea de Naboo, Padmé Amidala, devenind ulterior tatăl Marelui Maestru Jedi Luke Skywalker şi al Cavalerului Jedi Leia Organa Solo. Anakin a fost de asemenea bunicul lui Ben Skywalker, precum şi bunicul lui Jacen, al Jainei şi al lui Anakin Solo. El a fost şi străbunicul Allanei şi unul dintre strămoşii lui Nat, Kol şi Cade Skywalker.

Skywalker a avut origini umile. El şi-a petrecut primii ani de viaţă pe planeta Tatooine ca sclav, împreună cu mama sa. În 32 ÎBY, Skywalker l-a întâlnit pe Maestrul Jedi Qui-Gon Jinn. Obţinându-şi libertatea graţie unui pariu făcut de Jinn şi câştigând cursa din ajunul de Boonta, Skywalker a părăsit Tatooine împreună cu Maestrul Jedi, luptându-se însă cu angoasa despărţirii de mama lui. La scurt timp după aceea, el s-a alăturat Ordinului Jedi, devenind padawanul lui Obi-Wan Kenobi. Consiliul Jedi a permis instruirea sa, în ciuda vârstei neobişnuit de înaintate pentru un ucenic, datorită existenţei profeţiei Celui Ales, care avea să echilibreze Forţa prin distrugerea ameninţării Sith. Skywalker a fost considerat de mulţi drept fiind Cel Ales (părere care s-a dovedit a fi corectă în cele din urmă).

Skywalker şi Kenobi au călătorit împreună prin galaxie în următoarea decadă, fiind trimişi în diverse misiuni. În 22 ÎBY, Skywalker a reîntâlnit-o pe Padmé Amidala, fosta regină a planetei Naboo, proaspăt aleasă Senatoare a Sectorului Chomell. El a escortat-o pe Naboo ca urmare a tulburărilor violente produse de Criza Separatistă; ulterior, au luptat împreună în Bătălia de pe Geonosis, la începutul Războiului Clonelor. În acest răstimp, Skywalker a fost nevoit să facă faţă şi morţii violente a mamei sale. Skywalker şi Amidala s-au căsătorit la scurt timp după bătălie, în ciuda restricţiilor impuse de Ordinul Jedi în privinţa mariajelor Cavalerilor Jedi. Restricţiile cu pricina au silit căsnicia lor să rămână secretă.

Skywalker a luptat în Războiul Clonelor alături de maestrul său, obţinând rangul de Cavaler Jedi în 22 ÎBY; ulterior, el a luat-o pe Ahsoka Tano drept ucenică. Pe parcursul conflictului, Skywalker a căpătat statutul de legendă în ochii opiniei publice, fiind cunoscut drept Eroul fără frică. Deşi nu mai erau maestru şi ucenic, Skywalker şi Kenobi au fost recunoscuţi în continuare drept o pereche formidabilă. În ciuda tuturor acestor lucruri, Anakin a purtat întotdeauna cu sine o teamă teribilă de pierdere, alăturată unui sentiment de mânie puternic. Acest lucru s-a evidenţiat în 19 ÎBY, în timpul Bătăliei de la Coruscant, atunci când Skywalker l-a decapitat pe Contele Dooku, în ciuda faptului că acesta era neînarmat. La întoarcere, el a aflat că soţia sa, Amidala, era însărcinată; ulterior, a început să aibă viziuni îngrozitoare, în care ea murea la naştere. Imposibilitatea sa de a-şi controla aceste trăsături ale firii a condus la decădere şi, la scurt timp după, Skywalker a cedat părţii întunecate a Forţei, crezând că acesta era unicul mijloc prin care îşi putea salva soţia de la moarte.

Devenind ucenicul lui Darth Sidious, cunoscut până atunci drept prietenul lui cel mai apropiat, Cancelarul Palpatine, el şi-a asumat numele de Darth Vader. Imperiul Galactic a fost fondat cu Palpatine la conducere, în calitate de Împărat, şi după ce Vader a condus un atac asupra Templului Jedi, Jedi care luptau în întreaga galaxie au fost exterminaţi aproape în întregime prin Ordinul 66; mai puţin de o sută au supravieţuit. Doi dintre supravieţuitori au fost Marele Maestru Yoda şi fostul maestru al lui Skywalker, Obi-Wan Kenobi. Vader s-a duelat cu fostul său maestru pe planeta Mustafar şi, în ciuda noilor sale abilităţi, a fost înfrânt, trupul său fiind atât de distrus de lavă, încât Sidious a trebuit să îl închidă într-o armură specială, pe care Vader avea să o poarte tot restul vieţii. Copiii săi, Luke şi Leia, s-au născut în acelaşi timp, deşi Vader a rămas neştiutor în privinţa existenţei lor.

În calitate de maestru al părţii întunecate, Vader a devenit flagelul Cavalerilor Jedi, continuând cu succes distrugerea lor, operaţiune ce avea să dureze până în 1 DBY. O extindere a voinţei Împăratului, Lordul Întunecat a fost în permanenţă în mişcare, călătorind prin galaxie pentru a înfrânge diverse rebeliuni şi pentru a aresta Imperiali corupţi. În mintea lui Vader a încolţit în scurt timp ideea de a-l impresiona pe Împărat, apoi de a-l detrona, drept pentru care a găsit, antrenat şi manipulat un ucenic Sith “secret”, numit Galen Marek, care urma să îl ajute nu doar să captureze Jedi rămaşi, ci şi să expună şi totodată să îi distrugă pe inamicii Împăratului. Trădarea lui Vader l-a întors însă pe Marek spre partea luminoasă a Forţei; el avea să îşi sacrifice viaţa pentru a permite liderilor Alianţei Pentru Restaurarea Republicii să scape, ceea ce a dus la izbucnirea Războiului Civil Galactic. Vader a continuat să antreneze noi ucenici, de data asta cu ştirea lui Sidious; printre aceştia s-au numărat Flint şi viitoarea Lady Sith, Lumiya.

În 0 ÎBY, temuta superarmă a Imperiului, prima Stea a Morţii, a fost distrusă de un tânăr pilot rebel. Vader a devenit obsedat să descopere identitatea pilotului şi şi-a petrecut următorii ani făcând cercetări în acest sens. Vader a aflat în cele din urmă că numele pilotului era Luke Skywalker, deducând astfel că băiatul era propriul său fiu, născut înainte de moartea Amidalei. Vader a continuat să lupte împotriva Alianţei Rebele, căutând în acelaşi timp mijloace de a-şi atrage fiul spre partea întunecată. La scurt timp după Bătălia de la Hoth, Vader s-a duelat cu propriul său fiu, dezvăluindu-i adevărul despre relaţia lor de rudenie, un amănunt pe care Luke a refuzat să îl creadă.

Darth Sidious, însă, era la curent cu planurile lui Vader şi a pus la punct o tactică pentru a face din tânărul Luke propriul său ucenic. În 4 DBY, Vader şi Sidious, pe de o parte, şi Luke, pe de alta, s-au întâlnit la Endor în timpul unei bătălii decisive pentru soarta galaxiei. Luke i s-a predat lui Vader, şi, în sala tronului din cea de-a doua Stea a Morţii, Sidious a încercat să îl atragă pe tânărul Jedi de partea întunecată prin intermediul unui duel cu Vader. Luke l-a înfrânt pe Vader, însă a refuzat să se abandoneze părţii întunecate, proclamându-se un Jedi, la fel ca tatăl lui înaintea sa. Când Sidious a încercat să îl ucidă pe Luke folosind Fulgere, Anakin Skywalker a renăscut din Darth Vader şi a venit în ajutorul fiului său, salvându-l şi ucigându-l pe Împărat, împlinind astfel profeţia Celui Ales. Rănit mortal de Fulgere, Skywalker a murit la scurt timp după aceea, însă a murit ca Jedi, readus la lumină prin salvarea fiului său.

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *