Afaceri profitabile?

Business plan management diagramÎn România contemporană, mai există afaceri profitabile? Vorbisem deunăzi de crescutul prepelițelor sau struților. Însă, nu prea aprins la noi. Au murit păsările pe capete. Deh, unde nu-i cap, vai de bietele înaripate. Asta deoarece nu-i dai struțului pâine cu salam, ținându-l în troiene de zăpadă, ca apoi să te aștepți să-ți ouă prin bătătură numai ouă de aur și diamante.
Am văzut covrigării, șaormerii și gogoșerii (la Diham, gogoșeria aura a dat faliment) care au închis prăvălia.
De fiecare dată este aceeași “scuză“:
– Nu e clienți, dom’ne, ce să facem?

Păi nici n-or să fie clienți, la mentalitatea asta mă! Degeaba ai tu 10000 de lei și vrei să-ți faci afacere. Dacă nu te duce capul, cum să lucrezi frumos, vei da și tu faliment.

Degeaba zici că-ți desfaci covrigărie în gura de metrou. Deja e prea plin. Peste tot e plin de așa ceva. Dacă vrei ceva să rupă gura târgului, vezi ce se cere. Și nu te mai gândi la vechea placă, aceea cu “merge numai sexul și mâncarea“, deoarece nu e chiar așa.
Trebuie să ai o gândire de vizionar. Cum vei vedea tu X chestie pe viitor. Sau ce crezi tu că va merge?

Da, sexul se va vinde tot timpul. Însă, acolo îți trebuie grămezi de bani ca să te lansezi în afaceri. Și chiar atunci, vei fi dat de-o parte de ăia mai mari.

Mâncarea merge și va merge întotdeauna, că doar nu vom răbda de foame. Perfect adevărat. Însă, vezi ce anbume vrei să faci pe profilul mâncare. Vrei să vinzi sucuri și covrigi la colț de stradă? Foarte bine! Vei avea de plătit o groază. Ori la poliție ca să ți-i ia de pe cap pe “băieții de cartier” care-ți vor cere taxă de protecție, doar ești la ei pe teren, ori vei plăti acei derbedei să te lase în pace.
Oricum ar fi, vei avea de pierdut. Polițiștii vor avea tot timpul gratis, iar când va fi ziua unuia va face cinste la toată secția, golindu-ți rafturile, în timp de băieții de cartier îți golesc casa de marcat.

Așadar, dacă nu ai pe cineva în spate, visut tău de a-ți deschide o dugheană la colț de stradă e utopic. În plus, chit că ai spate, trebuie să ai și-o zonă cu vad. Unde să fie multă lume, care va fi atrasă ca un magnet de mirosul proaspăt al covrigilor calzi.

Cel mai cuminte este să nu te arunci cu capul înainte, după auzitele altora. că ai auzit că ar merge șaormeria, covrigăria șau patiseria.

Îți recomand să cauți ajutor de specialitate. Poți debloca fonduri minimis, pe care le poți pune într-o afacere bine pusă la punct. De exemplu, vedeam zilele trecute cum niște tineri au rupt gura târgului cu bicicletele cu automate de cafea. La ora 7 dimineața sunt în fața unei multinaționale, la ora 8 în fața alteia, la ora 9 la un colț de streadă foarte populat. Cine s-ar fi gândit că merge drăcia aia?

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *